Vágólapra másolva!
Nagyot zuhantak az amerikai olajcégek részvényárfolyamai a pénteki kereskedésben, miután visszatértek a Hálaadás miatti szünnapról a befektetők. Ez rá is nyomta a bélyegét a pénteki rövidített kereskedésre. Ma Európában mínusszal kezdődhet a nap.
Vágólapra másolva!

Nem szavazták meg Svájcban a jegybanki aranytartalék vásárlására vonatkozó kezdeményezést. A jegybanknak 20 százalékra kellett volna felhizlalni az aranytartalékait, amiből azt követősen sem engedhetett volna. Jelenleg a tartalékok 8 százaléka áll aranyban. A hírekre nagy esésbe kezdett az arany árfolyama, az 1180 dollár körüli szintekről egészen 1150 dollár alá esett.

Az olajáresés rányomta a bélyegét a pénteki kereskedésre is, általánosságban az olajipari cégek árfolyama nagyot esett, míg például a légitársaságok szépen emelkedtek. A főbb nyugat-európai indexek közül a többség pluszban zárt, kivétel volt viszont a londoni és a madridi tőzsdemutató.

A WTI típusú kőolaj ára már 65 dollár alatt, míg a Brent 69 dollár alatt jár. Csütörtökön még azért kezdett mélyrepülésbe az olajár, mert az OPEC-országok nem döntöttek kitermelésük csökkentése mellett a zuhanó árak ellenére sem.

Az energiaszektor hatalmas, 6,3 százalékos zuhanást szenvedett el az S&P500 szektorai közül, az Exxon Mobil például 4,2, a Chevron 5,4, míg a ConocoPhillips 6,8 százalékkal esett.

A New Yorki tőzsdéken alacsony forgalom mellett minimális elmozdulás volt a pénteki rövidített kereskedésben. A Dow Jones stagnált, az S&P500 0,25 százalékkal csökkent, míg a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban zárt. Ma már a szokásos nyitva tartás mellett folyik majd a kereskedés.

Az HSBC kínai beszerzési menedzserindexe a vártnak megfelelően 50 pontot mutatott novemberben a végső számok szerint. Míg a kínai statisztikai hivatal PMI-adata 50,3 pont lett a várt 50,5 pont helyett.

A vártnak nagyjából megfelelő adatok után a Shangahi Composite minimális elmozdulást mutat, míg a hongkongi Hang Seng 2,4 százalékkal esik. A nyersanyag kapcsolt cégek nagyobb mínuszban tartózkodnak, de a hongkongi tőzsde nagyobb zuhanásában a tüntetések újbóli felerősödése áll.

Céges hírek:

Két külön cég lesz a német közműóriásból, az E.ON-ból, jelentette be a társaság késő vasárnap. Az egyik cég a megújuló energiával fog foglalkozni, míg a másik marad a konvencionális energiánál.

A francia Altice nagyjából 7,4 milliárd eurót fizetne a brazil Oi telekomtársaság portugál eszközeiért, áll a társaság közleményében. Ezzel elébe került a szintén pályázó Apax Partners-Bain Partners kockázati tőketársaságoknak.