Külföldi tőke érkezik az ingatlanbefektetésekbe

lakás eladó lakáshitel
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan a VI. kerületben. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Több mint kétharmadával nőhet az ingatlanbefektetések értéke az idén.
Vágólapra másolva!

Továbbra is túlsúlyban vannak a külföldiek a hazai befektetési ingatlanpiacon, és egyre többen érkeznek közülük a közel-keletről és kelet-ázsiából. A brit és az amerikai hátterű tőke is egyre aktívabb. Az ingatlanbefektetések értéke elérheti az 550 millió eurót az idei évben, ami 70 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt, és a legmagasabb szám 2011 óta, áll az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a JLL ingatlan-tanácsadó közös piaci elemzésében.

Javuló tendencia

A szakértők szerint a javuló tendenciát külföldi és hazai tényezők egyaránt segítették. Előbbiek közé tartozik a globálisan alacsony kamatkörnyezet, befektetők növekvő bárotsága és az ingatlaneszközök javuló népszerűsége.

Külföldi és hazai tényezők egyaránt kedveztek Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szakértők szerint

A hazai faktorok közül a jó markogazdasági adatokat és a magyar piac realtív olcsóságát említette meg Tóth Balázs, az OTP Ingatlanbefektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

„Az idei év utolsó negyedévében, valamint 2015 elején további jelentős befektetési tranzakciók lezárását várjuk a kereskedelmi ingatlanpiacon, amelyek megerősítik, hogy tartós változás elé nézünk a piacon” – véli Tuza Rita, a JLL vezető elemzője. „A budapesti irodapiac mutatói egyre jobbak, a bérlők aktivitása erősödik, az IT-szektor, a szolgáltató központok és az állami szféra irodaigénye folyamatosan nő. Idén szeptemberre 16,9 százalékra csökkent az irodapiaci kihasználatlansági mutató, amely az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke.”