Donald Tusk az Európai Tanács új elnöke

TUSK, Donald; VAN ROMPUY, Herman Brüsszel, 2014. december 1.
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács távozó belga elnöke (j) üdvözli utódját, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt Brüsszelben 2014. december elsején. Tusk ezen a napon hivatalosan átveszi
Brüsszel, 2014. december 1. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács távozó belga elnöke (j) üdvözli utódját, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt Brüsszelben 2014. december elsején. Tusk ezen a napon hivatalosan átveszi az uniós országok legfőbb vezetőit tömörítő testület elnöki tisztségét Van Rompuytől. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Külső és belső ellenségektől védené a közös értékeket.
Vágólapra másolva!

Hivatalba lépett Donald Tusk, az Európai Tanács második elnöke, akit augusztus végi csúcstalálkozójukon választottak meg az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő uniós intézmény élére a tagállamok vezetői. A korábbi lengyel kormányfő a belga Herman Van Rompuyt váltotta az intézmény élén.

Donald Tusk, az Európa Tanács új elnöke elődjével Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Külső és belső fenyegetés

"Ezekben az időkben Európának sikerre van szüksége" – jelentette ki Donald Tusk. A lengyel politikus négy célt tűzött maga elé. Egyrészt az európai alapértékek, a szabadság, a szolidaritás védelmét az unióra és egységére leselkedő külső és belső fenyegetésektől. Másrészt azt mondta, "könyörtelen elszántsággal kell véget vetni a gazdasági válságnak". Emellett az Európai Tanács új elnöke szerint a nemzetközi színtéren is fajsúlyos Európára van szükség. Negyedrészt pedig kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Európa viszonyában a következő év kulcsfontosságú lesz.