Mindenki örülne, ha önkéntes pénztárba menne a nyugdíjvagyon

magánnyugdíjpénztár tüntetés 2014.11.25. Vágó Gábor
Vágólapra másolva!
A feltételeket nem teljesítő pénztárakból el lehet vinni a megtakarításokat.
Vágólapra másolva!

Egy parlament előtt lévő jogszabály értelmében végelszámolással kell megszűnnie annak a pénztárnak, amelynél a tagok 70 százaléka fél éven belül legalább kétszer nem fizet tagdíjat. A ma megjelent sajtóértesülés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium megfontolja a szakmai tanácsokat, és önkéntes pénztárban is jóváírhatóvá teszi a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarítást, ha a pénztár emiatt megszűnne.

Több ezren vettek részt a nyugdíjpénztárak felszámolása elleni tüntetésen Fotó: Polyák Attila - Origo

Valamennyi szakmai javaslatot mérlegeli a kormány az adott témakörben, ám ezzel együtt sincs napirenden egy állami foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató létrehozása – írja a Napi Gazdaság mai cikkében. Ebben a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva azt is írja, hogy önkéntes nyugdíjpénztárakba is át lehet majd vinni a megtakarításokat.

Mégsem igaz az egész

Friss hír, hogy mégsem igaz az egész. A Napi Gazdaság cikkét frissítették. A lap rosszul értelmezte a minisztérium levelét, amelyben azt írják, hogy "amennyiben a megszűnő pénztár tagja az állami rendszert választja, akkor készpénzben felveheti az esetleges reálhozamát, külön befizetését; vagy önkéntes nyugdíjpénztárba utalhatja".

Vagyis a megtakarítás nem, maximum annak a hozama kerülhet az önkéntes pénztárakba.

A pénztárak örültek volna

"Hivatalos információ vagy benyújtott módosító indítvány nem áll rendelkezésünkre az önkéntes pénztárba való vagyon átvihetőségről, de álláspontunk szerint e gondolatmenet mentén kimunkálható egy mindenki számára elfogadható és hosszú távon fenntartható megoldás" – írja közleményében a legnagyobb még működő nyugdíjpénztár, a Horizont.