Mától tényleg jön az új tízezres

tízezres
Vágólapra másolva!
Mától találkozhatunk az új, biztonságosabb tízezresekkel. Széles körű elterjedése valószínűleg csak jövőre várható. Az automatákat és ATM-eket már felkészítették, az elfogadással biztosan nem lesz gondunk. Az viszont fontos, hogy már a kezdetektől fogva felismerjük az eredetit.
Vágólapra másolva!

A leghamisítottabb bankjegyek, vagyis a régi tízezresek folyamatosan tűnnek majd el a forgalomból, addig is lehet velük fizetni. Az újjak sokkal biztonságosabbak lesznek, állítja a jegybank.

Az összes fellelt hamis bankjegy 37 százaléka tízezres. Értékben is csak a húszezres tud elhúzni tőle alig 3 százalékkal. A régi tízezresek 1997-ben debütáltak, de a tervezést is beleszámolva már közel 20 évesek, így a hamisítók egyre jobb módszereket dolgoztak ki, hogy az eredetivel közel azonos bankjegyeket gyártsanak.

Gyakoribb újítások

A statisztikai adatokból csak az látszik, hogy mennyi hamis bankjegyet találnak, és nem tudjuk, mennyi lehet valójában a forgalomban. Egyre gyakrabban kell újítaniuk a jegybankoknak, hogy a hamisítók előtt járjanak, épp ezért például az euró esetében gyorsabb a csere. Az új 5 és 10 eurósra csak 11-12 évet kellett várni, és megjelenésükkor már el is kezdték tervezni az őket leváltó bankjegyeket.

A leggyakoribb címlet

Ugyanakkor nemcsak a leghamisítottabb, de a legelterjedtebb címletünk is a tízezres. Értékben és darabszámban is a papírpénzeink közel egyharmadát adja. Épp ezért fog gyorsan elterjedni az új, hiszen a húszezressel szemben a tízeseket nem a párnacihában tartjuk, hanem ténylegesen fizetési forgalomban használjuk.

Ilyen lesz

Az új tízezres is ugyanakkora lesz, mint a régi. Ez megkönnyíti az ATM-ek és más elfogadóberendezések átállítását. A biztonsági elemek eltérése miatt azonban egy szoftverfrissítésre volt szükség, de ezeket mára már el is végezték az üzemeltetők. Mától már nyugodtan használhatjuk az új bankjegyet szinte bárhol.

A régi és az új tízezres eleje Forrás: Origo

UV fény nélkül is észrevehetjük, ha hamis

A legegyszerűbben fény felé fordítva ellenőrizhetjük az új tízezres hitelességét. Ekkor a bal oldalon megjelenik a Szent István-portré tükörképe, aminek még a kontúrja sem szabad, hogy látszódjon normál körülmények között. Ahogy a biztonsági szál sem a bankjegy közepén, nagyítóval MNB felirat is olvasható. A jobb felső sarokban lévő ábrák fény felé fordítva egy H betűt adnak ki.

A új tízezres a fény felé fordítva Forrás: Origo

Mozgatással a hologramfóliák mintája és színe is változik. A középső motívum aranyból zöld lesz, a hologramcsík is hasonlóan változik, és fontos figyelni rá, hogy soha nem lóg ki a papír síkjából. A hátoldalon található rozettában is megjelenik egy H betű mozgatással.

A valódi bankjegyen tapintással érezhető a portré, az értékjelzés számmal és betűvel, a címer, a Magyar Nemzeti Bank felirat, a vízjelmező fölötti, tagolt formájú, lila színű motívum, valamint a hátoldali kép is.

Az új tízezres elől és hátul Forrás: Origo

15-20 milliárdba kerül

A címletek cseréje előreláthatólag 15-20 milliárdjába kerül majd a jegybanknak 2017-ig. Ennek azonban egy része a régi bankjegyek utángyártásakor is felmerült volna. A csere nem jelzi előre, hogy mikor lesz itthon is euró, de mivel még céldátumunk sincs a bevezetésére, valószínűleg az új bankjegyeket jó sokáig használhatjuk majd.