Mélyponton az olaj

olaj
Vágólapra másolva!
Új négyéves mélypontra zuhant ma a WTI és a Brent típusú nyersolaj is. Az árfolyam mélyrepülésében számtalan tényező játszik szerepet, melyek mellett a két olaj technikai képe sem fest szépen. 
Vágólapra másolva!
  • Tovább folytatódik az olaj látványos szenvedése. Az elmúlt hetekben látott és a ma reggel bemutatott zuhanással együtt a WTI és a Brent határidős árfolyama is négyéves mélypontra esett vissza (bár késő délelőtt-kora délután már kisebb korrekciót mutatnak).
  • A WTI 1 százalék körül esik délelőtt, amivel 73,5 dollárnál található. Legutóbb 2010 szeptemberében volt ilyen olcsó a WTI-típusú nyersolaj.
  • Társa, a Brent pedig ma reggel 77 dollár alatt is megfordult, ahol legutóbb szintén a négy évvel ezelőtti szeptemberi hónapban járt. (A délelőtti korrekció során 78,4 dollárig tért vissza).
Forrás: Investor.hu

  • Az olajár mélyrepülése mögött számtalan tényező húzódik (pl. gazdasági kilátások romlása, erősödő dollár), mi most csak a mai és tegnapi esés okaira koncentrálnánk. Tegnap a vártnál kissé gyengébb ipari termelési adat érkezett Kínából, a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználójától, ami felerősítette a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeket.
  • A világ legnagyobb olajkitermelőit tömörítő OPEC tegnap figyelmeztetett, hogy az olajkereslet jelentős csökkenésére számítanak jövőre a főbb régiók (eurózóna, Kína) romló gazdasági kilátásai miatt.
  • Ezzel párhuzamosan ma a Nemzetközi Energiaipari Ügynökség is visszavágta a jövő évi olajkeresletre vonatkozó előrejelzését, melyen túl közölte, hogy a korábbi években tapasztaltnál jóval alacsonyabb olajárral nézhetünk szembe jövőre is. A szervezet szerint a Brent egyensúlyi ára 80-90 dollár alatt alakulhat ki jövőre, és továbbra is eladói nyomás alatt maradhat a két olajfajta.
  • Ma a szaúdi olajipari miniszter sem segített eloszlatni az aggodalmakat az olajár zuhanásával kapcsolatban. Ali al-Naimi szerint ugyanis a korábbi pletykákkal ellentétben nincs árháború az olajpiacon, és részben emiatt nem látnak okot a piaci beavatkozásra. Eszerint a világ legnagyobb olaj-kitermelőjének számító Szaúd-Arábia egyelőre nem fogja vissza olajkitermelését az árfolyam-zuhanás megállításának érdekében.
  • A csütörtöki statisztikák szerint 9,06 millió hordóra ugrott fel az amerikai napi olajkitermelés, ami 30 éves csúcsnak felelt meg. Az amerikai kitermelés felfutása a nálunk is számtalanszor emlegetett palaolaj-forradalomnak köszönhető, melynek révén egyre több, korábban nem kitermelhető olcsó olajat hoznak a felszínre az USA-ban.
Forrás: MarketWatch, Investor.hu

  • Ezeken túl a két olaj technikai képe sem fest fényesen. A WTI és a Brent is fontos szinteket tört le, amivel új mélységek nyíltak meg előttük. Emellett az MACD-indikátor is eladási jelzést adott mind Brent, mind a WTI heti grafikonján, ami az eladói nyomást erősítheti.
WTI heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Brent heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu