Vágólapra másolva!
Maradtak a mindenkori csúcsok közelében az amerikai tőzsdeindex, egy viszonylag nyugalmas kereskedés után. Ma Európában kisebb pluszok jöhetnek nyitásban.
Vágólapra másolva!

Folytatódott a lassú emelkedés az amerikai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek további 0,1-0,2 százalékkal kerültek feljebb. A Dow Jones és az S&P 500 napközben új történelmi csúcsot, előbbi történelmi zárócsúcsot is ütött, míg a Nasdaq újabb 14 éves rekordon fejezte be a kereskedést.

Az olajár mélyrepülése is folytatódik, a WTI ma újabb 1,1 százalékkal gyengül tegnapi jelentős zuhanása után, és már 73,4 dollárnál jár az árfolyama. Ez új négyéves mélypontot jelent. A Brent szintén új négyéves mélypontot ütött reggel, és 77,1 dollárnál található. A tegnapi és mai mélyrepülés részben annak a tegnapi statisztikának tudható be, mely szerint több évtizedes rekordszintre ugrott a napi amerikai olajkitermelés.

A harmadik negyedévben várt feletti, 0,3 százalékos volt a francia gazdasági növekedés negyedéves alapon (várt: 0,1%). Éves alapon viszont a várt szerinti, 0,4 százalékos volt a GDP-bővülés a második negyedévben mutatott stagnálás után. Az eurózóna húzógazdasága, Németország szintén kellemes meglepetést okozott, mivel gazdasága 1,2 százalékkal tudott bővülni éves alapon a várt 1 százalék helyett a GDP-adatok első olvasata szerint.

Zárásra javítani tudtak tegnap az európai részvényindexek, melyek legtöbbje 0,1-0,5 százalék közötti pluszban fejezte be a kereskedést. A spanyol és a holland index viszont 0,1-0,2 százalékos mínuszt szedett össze. Ma a tegnapi záróértékek közelében indulhat a kereskedés a GDP-adatok után, egyedül a francia CAC40 lehet képes kisebb emelkedésre a várt feletti statisztikának köszönhetően.

Nincs egységes irány az ázsiai tőzsdéken, a japán Nikkei 0,6 százalékos emelkedés után új hétéves csúcsot döntött, a kínai Shanghai Composite viszont 0,3 százalékos csökkenést mutat. A japán piacot a továbbra is a közel hétéves mélypont körül mozgó jen segíti. Szakértők szerint a befektetők inkább óvatosak lettek a jövő heti fontos japán és kínai makroadatok előtt.

Egy év alatt bő 16 százalékkal tudta növelni üzemi profitját az Airbus (Párizs), ami elsősorban a repülőgép-eladások bővülésének köszönhető. Az üzemi nyereség 821 millió euróra hízott a harmadik negyedévben (várt: 662 millió euró). Az árbevétel minimálisan csökkent, és 13,3 milliárd eurót tett ki (várt: 13,17 milliárd euró), a nettó profit viszont 41 százalékkal, 264 millió euróra esett vissza a kedvezőtlen devizahatások miatt.

23 dolláron határozták meg a Virgin America IPO-árát, az előzetes 21-24 dolláros sáv felső határához közelebb. A légitársaság részvényeivel ma kezdődik meg a kereskedés.

Összeolvadási tárgyalásokat folytat a Halliburton (NYSE) és a Baker Hughes (NYSE). A két energiaipari cég úgy véli, hogy a zuhanó olajárak miatt szenvedő iparágban együtt hatékonyabban tudna működni. A két vállalat a világ második és harmadik legnagyobb, olajipari szolgáltatásokat nyújtó társasága. A hírekre a Baker Hughes 15,2 százalékot ugrott, míg a Halliburton 1 százalékot erősödött.

Kötvénykibocsátásra készül az Alibaba (NYSE), mely Amerikában bocsátanak ki vállalati papírokat 8 milliárd dollár értékben. A lehetséges forrást hiteleinek újrafinanszírozására fordíthatja a cég a bennfentes források szerint.