Ki jár jól a bankok elszámoltatásával?

Fidesz Fidesz kampányértékelő Orbán Viktor Egyéb kulcsszavak|Fidesz Egyéb kulcsszavak|Fidesz kampányértékelő Egyéb kulcsszavak|Orbán Viktor Fidesz kampányértékelő Orbán Viktor Egyéb kulcsszavak|Fidesz Egyéb kulcsszavak|Fidesz kampányértékelő Egyéb kulcssz
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a legnagyobb nyertese a bankok megregulázásának, választási győzelméhez nagyban hozzájárult, hogy képes volt mozgósítani a bajba jutott hiteleseket. A forintosítással csak a kockázatok csökkennek, nem nyer vele senki, a tisztességtelen szerződésmódosítások miatti kártérítésekkel a bankok vesztenek, a hitelesek nyernek.
Vágólapra másolva!

"Visszatekintve látjuk, hogy hiba volt" - mondja egy osztrák bank vezető tisztségviselője a frankhitelezésről. "Az ügyfelek legnagyobb része nem volt tisztában a kockázatokkal, mi pedig néhány esetben nem tájékoztattuk őket megfelelően" - teszi hozzá. Az Economist teljes cikket szentel a devizahiteles probléma bemutatásának, különös tekintettel Magyarországra. A helyzet ugyanis itt a legsúlyosabb egész Közép-Európában, mert itt volt a leglazább a hitelezés állami szabályozása a 2000-es években, amit a bankok kihasználtak. Azóta egyébként a régióban a szabályozás és a bankok hitelezési gyakorlata is szigorodott.

Beindul a hitelezés?

A magyar kormány végleg szeretné lezárni a devizahitelek ügyét a nemrég bejelentett forintosítással. A cél az, hogy a devizakölcsönök kivezetése után a bankok újra elkezdjenek hitelezni, ami elengedhetetlen a tartós gazdasági növekedéshez. A devizahiteleket piaci árfolyamon fogják átszámítani, ezért a hitelintézeteknek nem kell majd nagy veszteségeket elkönyvelniük. Viszont már a törvényhozás előtt van a fair bankrendszert létrehozni hivatott törvény, amiben a Fidesz maximálná a kamatokat és a havi törlesztőket. Ilyen feltételek mellett a bankoknak nem biztos, hogy megjön majd a kedve a hitelezéshez, figyelmeztet az Economist.

Az adósnak nem segítség

Mivel a devizahiteleket piaci áron fogják forintosítani, az adósoknak ez nem lesz nagy segítség, emlékeztet a The New York Times szerzője. A forintosítás után az árfolyam-ingadozások kockázata megszűnik, de a tartozás vagy a havi törlesztő nem lesz kisebb. Nagyon sok adós lesz, aki továbbra sem fogja tudni fizetni a hitelét, ráadásul ők a meglévő adósság miatt új hitelt sem fognak kapni.

Tisztességtelen szerződések

Amivel az adósok mindenképpen jól jártak, a bankok pedig mindenképpen rosszul, az a tisztességtelen szerződésmódosítások miatti kártérítés. A pénzintézeteknek összesen körülbelül 900 milliárd forintot kell visszafizetniük az ügyfeleiknek, ez a teljes bankrendszer tőkeállományának körülbelül 32 százaléka. A bankok elszámoltatását lehetővé tevő törvényt az Alkotmánybíróság is jóváhagyta: a testület szerint nincs szó visszamenőleges törvénykezésről, mert a tisztesség követelménye már akkor is a jogrend része volt, amikor a bankok (bár a hatályos jogszabályoknak megfelelően) módosítottak a hitelszerződéseken.

A Fidesz győzelméhez hozzájárult a devizahitelesek mozgósítása Fotó: Polyak Attila - Origo

Orbán jól járt

Amiben mindkét lap egyetért: már a Fidesz 2010-es választási győzelméhez hozzájárult, hogy a "populista és autoriter" (Times) Orbán Viktor a bankok megregulázásának és elszámoltatásának ígéretével sikeresen mozgósította az elkeseredett devizahitelesek tömegeit. A receptet egyébként más Közép-európai pártok is igyekszenek követni, Lengyelországban ellenzéki oldalról a Törvény és Igazság, kormányoldalról a Lengyel Néppárt próbál a magyar miniszterelnök nyomdokaiba lépni. Pedig Lengyelországban megközelítően sem olyan súlyos a probléma, mint Magyarországon, négy-öt éven belül magától megoldódik, mondta Krzysztof Pietraszkiewicz a lengyel bankszövetség elnöke.