A Budapest Bankot is megvenné az állam

Vágólapra másolva!
A felvásárlás tényét sem a GE, a Budapest bank anyavállalata, se a bank, se a kormány részéről nem erősítette meg senki.
Vágólapra másolva!

Jó lenne, ha a bankszektorban nagyobb, akár 70 százalékos lenne a magyar részesedés, mondta Seszták Miklós a Figyelőnek. Péntek reggel Orbán Viktor nyilatkozta a rádióban, hogy

és szerinte könnyen elérhető, hogy a bankszektor 60 százaléka magyar legyen.

Értesülések szerint a Budapest Bank lehet az a bank, amire a kormányfő utalt. A Reuters kérdésére azonban ezt sem a kormány, se az amerikai GE, se a Budapest bank nem akarta kommentálni.

Drágább lehet, mint az MKB

A Budapest Bank azonban drágább lehet majd, mint az MKB. A GE leányvállalata ugyanis hiába kisebb, de sokkal jobb állapotban van. Több éve folyamatosan nyereséges és nincs olyan nagyméretű rossz ingatlanhitel állománya, mint az MKB-nak. Az amerikai fél azonban érdekelt lehet az eladásban, hiszen az egész cégcsoport épp leépíti banki üzletágát. Magyarországon is jelen van a GE több más leányvállalatával, sőt régiós központokkal: ebből következhet, hogy a cég és a kormány kedvező megállapodást köthetnek.

Nem maradna állami?

Magyar emberek számára kívánjuk elérhetővé tenni ezeket a bankok – utalt ezzel a kormány arra, hogy nem kívánják sokáig állami kézben tartani a megvásárolt hitelintézeteket, hanem majd valamilyen formában privatizálják azokat.