Megbüntették a nagybankokat

Vágólapra másolva!
Összesen 3,3 milliárd dollár értékű büntetést kapott ma öt nagybank a devizapiac manipulálásában játszott szerepéért - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A vártnál többet fizethetnek a bankok

Bejelentették a múlt héten már belengetett banki bírságokat. A pénzintézeteket ráadásul a két legnagyobb piac, az USA és Nagy-Britannia szabályozó hatósága is megbüntette egymástól függetlenül, mindkét esetben a devizapiac manipulálásában játszott szerepükért.

A mostani bírságokban összesen 5 nagybank érintett, a svájci UBS, a londoni HSBC és Royal Bank of Scotland, az amerikai CItigroup és JP Morgan. Közülük a UBS kapta a legnagyobb terhet a nyakába, a brit és amerikai szabályozó hatóságokkal kötött megállapodása alapján 800 millió dollárt kell majd fizetnie. A másik négy nagybank büntetése nagyjából egyenlően oszlik el, a Citigroup 668 millió dollárt, a JP Morgan 662 millió dollárt, a Royal Bank of Scotland 634 millió dollárt, az HSBC pedig 618 millió dollárt kénytelen fizetni.

Az öt nagybank ezzel összesen 3,38 milliárd dolláros büntetést kapott a megállapodások keretében. Ebből 1,7 milliárd dollárt a brit szabályozó hatóságok szabtak ki a vállalatokra, amivel a mostani vált messze a legnagyobb brit banki bírsággá. Az eddigi csúcstartó egy 460 millió fontos büntetés volt Nagy-Britanniában, amit a bankközi kamatlábak manipulálásáért szabtak ki a brit hatóságok. Ráadásul az 1,7 milliárd fontos összeg meghaladta a múlt heti várakozásokat, mivel pénteken még "csak" 1,5 milliárd fontról szóltak a pletykák.

A mostani büntetéseket a tavaly kirobbant botrány keretében, a devizapiac manipulálásáért szabták ki az illetékes szervek. A vádak szerint ezeknek a társaságoknak a kereskedői befolyásolták a devizapiacokat és különböző szabálytalanságokat követtek el. A kereskedők többek között bizalmas információkat osztottak meg egymás között az ügyfeleik pozícióiról és befolyásolták a piaci kamatlábakat is haszonszerzés érdekében.

A bankok pedig nem tettek meg mindent a szabálytalanságok megállítására, és a nem megfelelő belső ellenőrzésüket könnyen kijátszották a kereskedők.

A mai büntetésekkel viszont koránt sem ér véget a történet, a következő hónapokban további pénzintézeteket is megbírságolhatnak a hatóságok, mivel számos más bank érintett lehet a csalásokban. A múlt héten még azt "rebesgették", hogy a Barclays is a most megbírságolt bankok között lehet, ám a brit társaság közölte, hogy még nem zárta le a tárgyalásokat a hatóságokkal a fizetendő bírságáról. Emiatt a közeljövőben a Barclays is megbírságolt pénzintézetek között lehet, csakúgy mint a Deutsche Bank, melynek ügyét még vizsgálják a hatóságok.

A bankoknak nem fog gondot okozni a büntetések kifizetése, mivel eddig nagyjéból 5,3 milliárd dollárt tettek félre ezeknek a költségeknek a fedezésére.

Megütötték a részvényeket

A vártnál nagyobb büntetések hírének kezdetben nem örültek az érintett nagybankok befektetői. Az HSBC 0,6 százalékos, a UBS 0,4 százalék körüli mínuszban kezdte a kereskedést, míg a Royal Bank of Scotland stagnált. A délelőtt folyamán viszont javítani tudott a UBS, mely már kisebb pluszban mozog. Ellenben az HSBC még 1 százalékkal esik, és a Barclays is 1,8 százalék feletti zuhanást mutat be.

Forrás: Investor.hu