Autó helyett luxusvillamos Dubajban

Dubai, Dubaj, villamos
Dubai's new tram moves out of a station at the Marina in Dubai on November 12, 2014. Dubai inaugurated phase one of the first tram in the Gulf region, a delayed project built by French and Belgian companies at a cost of about USD 1.25 billion. AFP PHOTO/ MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
Már villamosa is van – a metróval egyébként párhuzamosan – Dubajnak, ahol hagyományosan autóval járnak.
Vágólapra másolva!

Légkondicionált állomásokkal és elegáns első osztályú kocsikkal várja az utasokat az Egyesült Arab Emírségek első villamosvonala, amelyet szerdán adtak át Dubajban.

Az elegancia volt a cél az Alstom-szerelvények tervezésénél is Forrás: AFP/Marwan Naamani

A 10,6 kilométeres vonal a gyorsan fejlődő város turisták körében is népszerű délnyugati partvonalán kínál közlekedési alternatívát az autókkal szemben. A 17 megállósra tervezett vonal most átadott első szakaszán 11 állomás található, ezek mindegyike zárt és légkondicionált. A tervek szerint a maradék két szakaszt, valamint a hozzájuk tartozó hat megállót 2016-ig fejezik be.

A villamosvonal (szürke) a metróval (piros) párhuzamosan, a monorailre (zöld) merőlegesen halad. A szaggatott rész a későbbi bővítés Forrás: UrbanRail.net

Akárcsak a dubaji metró, a villamos is külön kocsival várja a női utasokat. Ezenkívül az alapdíj kétszereséért, 6 dirhamért (mintegy 400 forint) lehet jegyet kapni az elegánsabb első osztályú kocsikba. A francia Alstom 11 Citadis márkájú járművet szállított.

Mohammed bin Rásid ál-Maktúm sejk, Dubaj uralkodója olyan villamost szeretett volna építtetni, amely "a biztonságot és luxust tekintve is egyedülálló a világon" és "előkelő szolgáltatást tud nyújtani mind a lakosok, mind a látogatók számára". Mivel Dubaj lakossága folyamatosan növekszik, a hatóságok szeretnék népszerűbbé tenni a tömegközlekedést a többnyire autópárti városban. A vonal építése 1,09 milliárd dollárba, azaz mintegy 270 milliárd forintba került.

Az autókról kellene átülni a villamosra Forrás: AFP/Marwan Naamani