A félreértett internetadó búcsúja

Orbán Viktor rádió kossuth
Budapest, 2014. október 10. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2014. október 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A netadó ment, a költségvetés jött: jól járnak a családok, a nyugdíjasok és a rendvédelmisek. A Klik még idén pénzt kap, a kormány a gyermekétkeztetési keretből veszi el. Matolcsy elzavarná a külföldi bankokat, az LMP pert nyert a NAV ellen. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal beterjesztett egy módosítót a tervezett internetadóhoz, ami kikötötte volna, hogy a szolgáltatóknak kell megfizetni, és magánszemélyekre 700, cégekre 5000 forintban maximálta volna. Az adó ellenzőinek ez nem volt elég, újra utcára vonultak. Orbán Viktor mindeközben Svájcban volt, de csütörtökön hazajött, és péntek reggel visszavonta a netadót. Ami nem is netadó, az csak félreértés, és nem is biztos, hogy végleg visszavonta, de mindenképpen lesz róla nemzeti konzultáció.

Óvatos optimizmus

A hét másik fontos eseménye az volt, hogy Varga Mihály beterjesztette a 2015-ös költségvetést. A kormány ebben 2,5 százalékos növekedéssel számol, a nemzetgazdasági miniszter szerint ez óvatos optimizmus. Bár inkább csak sima optimizmus, ha figyelembe vesszük, hogy a JP Morgan épp most rontotta a magyar gazdaság 2015-ös GDP-növekedési előrejelzését 2,5-ről 2,2 százalékra.

Varga Mihály optimista Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Épül a hálózat?

A költségvetésben szerepel egy 180 milliárdos tétel, ebből a kormány tervei szerint Magyarország minden területére elviszik a szélessávú internetet, de még nem jövőre, majd csak 2018-ra. Persze mindez még változhat, mert a kormány részéről többen az internethálózat fejlesztésével indokolták az internetadót, amit ugye eltöröltek.

Nyugdíjemelés lesz, de mennyi?

2015-ben nőni fognak a nyugdíjak, 2,2 százalékkal, vagyis egy átlagos nyugdíjas körülbelül 2400 forinttal számíthat többre havonta. Legalábbis ezt mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A költségvetésben már csak 1,8 százalékos nyugdíjemelés szerepel.

Teljes foglalkoztatottság

Orbán Viktor az utóbbi időben már többször elmondta, hogy a ciklus végére teljes foglalkoztatottságot szeretne, vagyis azt, hogy mindenki dolgozzon, és senkinek ne kelljen jövedelempótló támogatást adni. Varga Mihály a foglalkoztatás 1,3 százalékos növekedésével számol 2015-ben. Azt nem mondta, hogy ebben az adatban mekkora részt képviselnek azok a közmunkások, akiket abból a 35 milliárdból vesznek fel, amivel megemelik a közmunka-program finanszírozását.

2015-ben még több lesz a közmunkás Forrás: MTI/Balázs Attila

A család mindenek felett

Jól járnak a pedagógusok és a rendvédelmi szervek dolgozói, nőhet a bérük jövőre. De legjobban a családok járnak: ugyan a családi adókedvezmény egyelőre nem nő, de bevezetik a félszocpolt, 2015-től már használt lakásra is lehet vissza nem térítendő támogatást kérni, erre szűk 150 milliárdot fog elkülöníteni a kormány.

Bankok haza!

Matolcsy György MNB-elnök azt mondta, a magyar gazdaság most ugyan nő, de nem adottak a hosszú távú, stabil növekedés feltételei. Ennek okai többek közt a bankok: a jegybankelnök szívesen látná, ha több hitelintézet jutna az MKB sorsára, vagyis több külföldi bank vonulna ki és adná el leányát az államnak. Azt is elmondta, hogyan kellene gyorsan és hatékonyan államadósságot csökkenteni, de a költségvetésből nem úgy tűnik, hogy a kormány megfogadta a tanácsait.

A jegybankelnök örömmel látná a külföldi bankok kivonulását Forrás: MTI/Kovács Tamás

A jegybank ad hitelt

Jövőre is folytatódik a kkv-k számára meghirdetett Növekedési Hitelprogram, jelentette be a jegybank. A programban 2,5 százalékos maximális kamatszint mellett akár 10 évig terjedő futamidővel is felvehető a hitel. Az MNB azt is jelezte, hogy ha a keret kimerülne, akkor mérlegelni fogja a program forrásösszegének megemelését további 1000 milliárd forinttal.

Eleszi a gyerek elől

Nem 2015-ben, hanem még idén, azonnali hatállyal újabb 20 milliárd forintot biztosítanak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésére. A pénzt a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatai támogatásának terhére csoportosítják át.

Mire elég egy hétvége?

Az LMP másodfokon is megnyerte a NAV ellen indított pert, így a hivatalnak nyilvánosságra kell hozni a Horváth András által kirobbantott botrány után egy hétvége alatt lefolytatott vizsgálat eredményeit. Az ítélet szerint a jelentésnek 15 napon belül nyilvánossá kell válnia.