Az olcsó olaj megtörheti az oroszokat

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Két éven belül Moszkva bajban lesz.
Vágólapra másolva!

A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői szerint 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban töréspontig juthat. A ház új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

Recessziót várnak

Az olcsó olaj miatt a londoni JP Morgan elemzői most már recessziót várnak 2015-re az orosz gazdaságban. A cég eddigi várakozása az volt, hogy az orosz GDP-érték 2015 egészében 0,9 százalékkal növekszik, a felülvizsgált előrejelzés azonban 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít. Hasonló okokból más nagy londoni házak is recessziót jósolnak az orosz gazdaságban 2015-re.

Palaolaj kitermelése az Egyesült Államokban Forrás: AFP/David Mcnew

Olcsó lesz az olaj

A JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat (így 85 dolláros hordónkénti árat várnak). Ennek egyik oka, hogy a technológiai újítások az amerikai palaolaj-piacon növelték a lelőhelyenként elért hozamot és csökkentették a kitermelési költségeket. Az Egyesült Államok olajtermelése markánsan meghaladja a korábbi becsléseket, és ez a folyamat valószínűleg kitart 2015-ben is. Emellett a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.