A németek romba dönthetik Európát

Philippe Legrain, a London School of Economics professzora
Philippe Legrain, a London School of Economics professzora
Vágólapra másolva!
A Németország által diktált megszorítások rezsimje megbukott - állítja Philippe Legrain, a London School of Economics ifjú professzora. A professzor szerint egyfajta ideológiai háború zajlik a rigorózus politikát folytató és azt a többiekre rákényszerítő németek, illetve a gazdasági ösztönzés felszabadítását hirdető olaszok és más dél-európai országok között. E háború levét sok tízmillió európai polgár kénytelen meginni. 
Vágólapra másolva!

Messze még a fellendülés

Philippe Legrain a német megszorító politika megítélése kapcsán hangsúlyozta, hogy a jelenlegi európai és világgazdasági helyzet merőben különbözik a tíz évvel ezelőttitől. Akkor Európán belül csak a németek küszködtek súlyos strukturális válsággal, s, különösen a dél-európaiak virágoztak. Valójában - állítja a London School of Economics ifjú professzora - a németek azok, akik nem értik meg, hogy ami nekik tíz évvel ezelőtt sikerült, az igazából nem is akkora siker, mint amilyennek beállítják. Itt és most Európa túlnyomó része válsággal küzd s a megszorítások hét esztendeje alatt az euróövezetben csak a stagnálás vált tartóssá, nem csökkentek a belső adósságok, nőtt a munkanélküliség és mindenki az exportba menekült. Csakhogy a világ többi részének befogadóképessége az európai termékek, szolgáltatások iránt egyre korlátozódik - nyilatkozta a professzor az alapblog.hu-nak.

Philippe Legrain, a London School of Economics professzora Forrás: alapblog.hu

Philippe Legrain szerint Mario Draghinak, az EKB elnökének minden jelentős lépését egyeztetnie kell Angela Merkel kancellárral. Felhívja a figyelmet, hogy rossz politika a megszorítások politikájának erőltetése olyankor, amikor a nemzetgazdaságok stagnálnak, amikor a kereslet eleve folyamatosan szűkül.

Adót kell csökkenteni

Az egész eurózóna válsága immár hét éve húzódik, és semmi jele a fellendülés beindulásának: a belső hitelállományok nem csökkennek, a munkanélküliségi adatok nem javulnak. Európában megbukott a takarékossági költségvetés, ha ez folytatódik, radikális formában fog előretörni az Európai Uniót szétbomlasztó nacionalizmus, figyelmeztet a professzor.

Angela Merkel Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Ezt a folyamatot a lehető leggyorsabban az állíthatja meg, ha Európában is, ahogy Amerikában expanzív költségvetési és jegybanki politikába kezdenek. Ha ez nem megy, akkor is azonnal hozzá kell látni a kezelhetetlen köz- és magánadósság-állományok leírásához, az európai bankok feltőkésítéséhez, az új beruházások beindítását gátló EU-s és nemzeti-kormányzati akadályok lebontásához. Ezek segítségével új munkahelyek jönnének létre. Továbbá adókat kell csökkenteni és olyan összeurópai gazdasági környezetet kell nagyon rövid időn belül kialakítani, amely átlátható, vállalkozásbarát, s Európát igazán versenyképessé tudja tenni a nagyvilágban.