Vágólapra másolva!
Egyenes ági rokonok közt illetékmentesen lehet ajándékozni, de ebbe a testvéri kapcsolat már nem tartozik bele. Egyébként 150 ezer forintig bárkinek lehet illetékmentesen pénzt ajándékozni, de csak akkor, ha erről szóban állapodnak meg, nem írásban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péternek nem kellett illetéket fizetnie a szüleitől ajándékba kapott pénz után, mert az ajándékozás egyenes ági rokonok közt illetékmentes. Más lenne a helyzet, ha idegentől, vagy akár a testvérétől kapta volna a pénzt, akkor 18 százalékos illetéket kellett volna fizetnie. Készpénzt egyébként 150 ezer forintig bárki bárkinek illetékmentesen ajándékozhat, kivéve, ha az ajándékozásról szerződést írnak. Szijjártónak a kapott kölcsön után sem kell adóznia vagy illetéket fizetnie, de ha a szülei kamatot kérnek a kölcsönadott pénz után, akkor nekik már adózniuk kell majd a bevételből.

45 millió forint ajándékba

Szíjjártó Péter és felesége 2014 elején vásároltak egy 400 négyzetméteres házat Dunakeszin 167 millió forintért. A külügyminiszter azt nyilatkozta, a vételárból csak 78 milliót álltak saját zsebből, kaptak 10 millió forintot felesége szüleitől, és 79 milliót saját szüleitől, ebből 45-öt ajándékba, a többit kölcsön.

Vagyonosodási vizsgálat

Az ügy kipattanását követően az Együtt-PM vagyonosodási és vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Szijjártó Péter ellen. Ha a vizsgálatra valóban sor kerül, akkor a NAV annak is szigorúan utána fog nézni, a szülőknek lehetőségében állt-e, ekkora összeget odaajándékozni, mondta az Origónak Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.