Sokan kaszálnak az Ebola terjedésén

Vágólapra másolva!
Nagy fordulat állt be a hónapok óta tartó Ebola-járványban, miután kedden a betegség az amerikai kontinensen is felütötte a fejét. Ennek köszönhetően a betegség ellenszerét kutató biotechnikai vállalatok árfolyamai őrületes mértékben kezdtek emelkedni piaczárás után. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire etikus, ha valaki egy halálos kór terjedésén tud profitálni, de nincs ebben semmi ördögtől való, hiszen ezek a cégek teszik a legtöbbet a betegség megfékezéséért.
Vágólapra másolva!

Bár az nem jó hír, hogy a vírus már az USA-ban is felütötte a fejét, így az Ebola ellenszerét kutató gyógyszeripari vállalatok részvényei jelentősen emelkedni tudtak. A sorok között pedig lehet olvasni, mivel a jelenlegi árfolyam növekedések szoros kapcsolatban állnak a biotechnológiai vállalatok ellenszer kutatásában való előrehaladottságával.

Észrevehetően minél közelebb áll egy vállalat az ellenszer megtalálásához, annál nagyobb kereslet indul meg iránta és annál nagyobb ugrás volt tapasztalható az árfolyamában is. A legnagyobbat, több mint 32 százalékot a Tekmira Pharmaceuticals részvényárfolyama mutatta.

Erre a Dallasban felbukkant Ebolás megbetegedésen kívül nagy hatással lehetett az is, hogy az amerikai hatóságok szóbeli ígéretet tettek arra, hogy a Tekmira Ebola elleni gyógyszerének, a TKM-Ebola-nak részleges klinikai alkalmazását engedélyezni fogják. Ez főleg annak fényében is meglepő fordulat, hogy a gyógyszer csak az első szakaszában (Fázis I.) van a hivatalos, háromlépéses tesztelési folyamatnak.

Tekmira napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Nem a Tekmira azonban az egyetlen nyertes, más gyógyszergyártók is profitáltak a betegség körül kialakult pánikból. A BioCryst Pharmaceuticals árfolyama például minden különösebb cég körüli bejelentés nélkül, több mint 15 százalékot tudott emelkedni a dallasi eset hatására. A cég fejleszti egyébként a BCX4430 nevű gyógyszert, ami nem csak az Ebola, hanem a szintén halálos Marburg vírus ellen is hatásosnak bizonyult az eddigi teszteken.

BioCryst napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ugyancsak nagyot emelkedett a Newlink Genetics árfolyama is, ami 12 százalékot tudott emelkedni a záráshoz képest. Erre minden bizonnyal hatással volt, hogy a hatóságok engedélyezték a vállalat által fejlesztett ellenszer Fázis I.-be való belépését.

Newlink napi grafikon Forrás: AmiBoker, Investor.hu

Minden gyógyszergyártó tisztában van vele, hogy aki a leghamarabb tud hivatalosan is engedélyezett ellenszerrel előállni, annak részvényárfolyama az egekbe fog szállni. Valószínűleg ez a tudat extra motivációt jelent a vállalatoknak, amelyből a legnagyobbat maguk a betegek profitálhatják, hiszen az óriási versenynek köszönhetően az ellenszert is hamarabb kaphatják meg.

Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy az efféle cégekkel való kereskedés igen kockázatos, már-már hazardírozásnak is tekinthető. Elég ugyanis egyetlen negatív tesztelési eredmény, és az árfolyam már is a mélybe hullhat, valamennyi stop-loss szintet átugorva.