Brüsszel reformokat vár a kormánytól

Vágólapra másolva!
Különben újraindulhat a túlzottdeficit-eljárás.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság változatlanul úgy ítéli meg, hogy Magyarországnak további strukturális lépéseket kell tennie azért, hogy biztosan elkerülje a túlzottdeficit-eljárás újraindítását. Az uniós szakértők október elsején közzétett részletes elemzésükben ugyanakkor azt állítják, hogy a kormány júliusban elfogadott intézkedései csökkenthetik a kockázatokat.

A kiigazítás nem elég

Strukturális átalakítások nélkül Magyarország nem fog tudni megfelelni a Stabilitási és Növekedési Egyezmény megelőző szabályának és az adósságcsökkentési előírásnak. A csökkenő kockázatok ellenére az eddig meghozott intézkedések nem helyettesíthetik a valós költségvetési konszolidációs erőfeszítéseket. A jelentés szerint valószínűleg csak további intézkedésekkel kerülhető el, hogy Brüsszel jövő tavasszal újraindítsa a túlzottdeficit-eljárást.

Stabilabb a helyzet

A kormány elkötelezett a szigorú költségvetési politika, az alacsony költségvetési hiány, és az államadósság csökkentése mellett, reagálta a Bizottság szakértőinek jelentésére Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. A 2010-es kormányváltás óta az ország pénzügyi helyzete stabilabb: folyamatosan 3% alatt van a hiány, az államadósság csökkenő pályán van, Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól és a gazdasági növekedés is várakozások feletti, mondta az államtitikár.