Orbán: A gyerekek gondoskodjanak szüleikről

Vágólapra másolva!
A kormány fontosnak tartja, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon, mondta Orbán Viktor az Idősügyi Tanács ülésén. A miniszterelnök szerint még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben az erkölcsi parancs, hogy a gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, így erről érdemes lenne tárgyalni a jövőben.
Vágólapra másolva!

Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét, mondta Orbán Viktor az Idősügyi Tanács alakuló ülésén. A miniszterelnök szerint a kormány a jövőben is fontosnak tarja, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon.

Dicsérte a munkahelyvédelmet

A miniszterelnök - aki egyben az Idősügyi Tanács elnöke is - az elmúlt másfél-két év egyik legfontosabb kormányzati intézkedésének a munkahelyvédelmi akciótervet nevezte, melynek részeként járulékkedvezményt kap az foglalkoztató, aki 55 év feletti munkavállalót alkalmaz. Orbán Viktor szerint 370 ezer 55 évnél idősebb embert segített álláshoz ez a kedvezményrendszer.

Az idősek helyzetéről szólva Orbán Viktor elmondta, az egyik legnagyobb veszélynek az idősek és a fiatalok szembefordítását tartja. Idézte azt az alkotmányos passzust, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, majd hozzátette, hogy ez az "erkölcsi parancs" még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben, így erről szerinte érdemes lenne tárgyalni a jövőben.

Cameron szavai visszaköszönnek

Orbán Viktor többször is idézte David Cameron brit miniszterelnököt, aki szerint fontos a nyugdíjak biztonsága, az időseket illető méltányos jövedelem, de a méltóság ugyanilyen fontos, hogy az időseknek ehhez ne kelljen bizonygatniuk a szegénységüket. A miniszterelnök szerint három félreértést el kell oszlatni az idősekkel kapcsolatban: szakítani kell azzal a hozzáállással, hogy az idősödés csak költséget jelent a társadalomnak, hogy az idősek múltba révedőek lennének, és hogy az idősek kizárólag passzív fogadói bármely kormányzati szolgáltatásnak. "Nekünk is meg kell próbálnunk úgy tekinteni az idősekre, mint társadalmi erőforrásra, és nem úgy, mint teherre" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint, ha kevés a munkaerő, akkor meg kell nézni, hogy az adott közösségeken belül hol vannak rejtett munkaerő-tartalékok, akik nem elég képzettek. Az európai cigányság tekintélyes része ilyen, mondta a kormányfő, aki szerint inkább az ő képzésükkel, munkaerő-piaci bevonásukkal kellene foglalkozni.

Visszacsábítani az elvándorlókat

A hazájukat érthető okokból, az ottani gazdasági nehézségek miatt elhagyóknak pedig inkább programokat kellene indítani, hogy olyan életet tudjanak maguknak teremteni otthon, hogy ne az elmenekülés legyen az első gondolatuk, mondta Orbán Viktor. Szerinte kegyelmi pillanatban ül össze a tanács - a kormány tanácsadó testülete -, mert a jövő vasárnapi önkormányzati választás után három és fél évig nem lesz általános választás. Így "lesz három és fél év nyugodt időnk, amikor lehet dolgozni, amikor nem kell rövid távú politikai szempontokat belekombinálni abba, hogy mit mondunk, mit javaslunk, mit vitatunk meg, mire jutunk, milyen döntések születnek, hanem csak és kizárólag az ügyekre lehet összpontosítani".

Az ellenzék nyugdíjcsökkentéstől tart

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, a kormány 2015-től kezdve három év alatt 1700 milliárdot akar spórolni az állami kiadásokon. Ezt az MSZP és az Együtt–PM úgy értelmezték, hogy a Fidesz nyugdíjcsökkentésre készül. Felszólították a minisztert, hogy minél előbb terjessze be a 2015-ös büdzsét az Országgyűlés elé, mert úgy gondolják, abból egyértelműen kiderül, mik a kormány szándékai.