Nő a nyomás az európai jegybankon

Vágólapra másolva!
Szeptemberben tovább csökkent az infláció az eurózónában, amire ugyan számított a piac, mégis ütni kezdték az eurót a statisztikára. Ráadásul a munkanélküliségi ráta még mindig nagyon magas a zónában, ami az alacsony inflációs adatokkal együtt felerősíti a nyomást az EKB-n, hogy további lazítással segítse beindítani a növekedést. 
Vágólapra másolva!
  • Szeptemberben sem pörgött fel az infláció az eurózónában, mivel az árszínvonal emelkedésének üteme 0,3 százalékos volt a kilencedik hónapban éves alapon az Eurostat előzetes becslése szerint. Az infláció ezzel újabb ötéves mélypontra csökkenhetett, mivel augusztusban még 0,4 százalékos volt az árnövekedés. Az adat megfelelt az előzetes várakozásoknak.
Forrás: Investor.hu
  • A volatilisebb élelmiszeráraktól kiszűrt maginfláció is csökkent, 0,7 százalékos volt szeptemberben, ami ráadásul az előzetes várakozásokat (0,9%) is alulmúlta.
  • Az infláció ezzel továbbra is messze elmarad az EKB két százalékos középtávú céljától.
  • Az infláció mellett munkanélküliségi adatok is napvilágot láttak. Az eurózóna munkanélküliségi rátája 11,5 százalékon stagnált, ami még mindig nagyon magas értéknek számít. Külön negatívum, hogy Németországban váratlanul 12 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma, holott előzetesen 2 ezer fős csökkenést vártak az elemzők.
Forrás: Investor.hu

  • A csalódást keltő adatok után tovább nőhetett a nyomás az EKB-n, hogy további lazítással segítse a gazdasági növekedést az eurózónában. Ennek kiderülésére nem kell sokat várnunk, a jegybank ugyanis csütörtökön kamatdöntő ülést tart majd, ahol további részletek derülhetnek ki a bejelentett eszközvásárlási programokról is.
  • Ezeket a várakozásokat erősíthetik, hogy Mario Draghi jegybankelnök a napokban számtalan olyan nyilatkozatot tett, melyben közölte, hogy hajlandóak tovább intézkedéseket hozni.
  • Az adatokra értelemszerűen gyengülni kezdett az euró, részben amiatt, hogy a befektetők a további lazításra kezdhettek spekulálni. Az euró dollárral szembeni árfolyama 1,261-ig süllyedt.
EURUSD napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu