Vágólapra másolva!
Zárásra ugyan javult a hangulat, de még így is gyengüléssel kezdték a hetet az amerikai részvényindexek. A rossz hangulatot fokozhatta a Ford profitfigyelmeztetése, míg Ázsiában szintén a mínuszok dominálnak, elsősorban a Hongkongi tüntetések miatti nyugtalanság következtében.
Vágólapra másolva!

USA: Profitwarningolt a Ford

  • Valamelyest javult napközben a hangulat az amerikai piacokon, a főbb benchmarkok ezzel együtt nem tudtak pluszba lendülni, köszönhetően a hongkongi tüntetéseknek. A közművek ugyanakkor jól teljesítettek, a főbb szektorok közül egyedül nekik sikerült erősödni, átlagosan 0,5 százalékot.
Forrás: Investor.hu

  • A függőben lévő lakásértékesítések 4,1 százalékkal estek vissza augusztusban éves alapon, holott a szakértők csak 1,4 százalékos csökkenésre számítottak.
  • Továbbra is jó erőben van a dollár, az euróval szemben változatlanul 1,27 alatt tartózkodnak a jegyzések. A nyersanyagok közül az arany 1 215, az ezüst 17,53 dollárnál mozog. A WTI nyersolaj közben 94,6 dolláros szinten áll, nem messze a Brent 97,2 dollárjától.
  • 1,2 millárd eurót veszíthet idén Európában a Ford (NYSE), a következő évben pedig újabb 250 millió dolláros veszteség jöhet. Az adózás előtti eredmény 6 milliárd dolláros lehet a cégnél, így nem fogják elérni 2014-es korábbi céljaikat, mondta a menedzsment. Bár a profitabilitás szempontjából hosszú távon fontos Ázsiában javuló kilátásokat vár a menedzsment, a befektetők nem örülnek a híreknek, és zárás előtt 7,5 százalékos mínuszba lökték az árfolyamot, 15,11 dollárig.
  • 7,3 százalékot veszített zárás után a DreamWorks Animation (Nasdaq) árfolyama, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Softbankkal folytatott felvásárlási tárgyalások egyelőre megakadtak. A felvásárlási spekulációkra nap közben 26 százalékot tudott emelkedni a részvény árfolyama.
  • Ma alakulhat ki az IPO-ár a Vivint Solar (NYSE) részvényeinél, holnap pedig már a kereskedés is megindulhat a SolarCity (Nasdaq) után legnagyobb napenergiacégnek számító vállalat részvényeivel. A társaság 20,6 millió részvényt ad el, a tervek szerint 16-18 dolláros áron, így a középértékkel számítva 350 millió dolláros IPO-ra kerülhet sor.

ÁZSIA: Rossz hírek érkeznek

  • A vártnál gyengébb lett a kínai HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, 50,5 pont helyett csak 50,2 pontot mutatott szeptemberben. Ezzel a március óta tartó emelkedő trendnek látszólag vége, bár az 50 feletti adat azért még nem számít önmagában rossznak.
  • A japán makroadatok vegyesre sikerültek, a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal nőtt éves alapon augusztusban (várt: 0,1 százalék), és a munkanélküliségi ráta is 3,5 százalékos lett (várt: 3,8 százalék). Ugyanakkor az ipari termelés havi alapon 1,5 százalékos visszaesést mutatott, holott az elemzők 0,2 százalékos bővülésre számítottak.
  • A Nikkei ennek megfelelően alulteljesíti ma a főbb piacokat, 0,8 százalékos mínuszt mutat. A hongkongi tőzsde továbbra is szenved a belpolitikai problémák miatt, ma 1,4 százalékos mínuszban jár a Hang Seng. Egyedül a Shanghai Composite és az ausztrál S&P/ASX 200 mutat ma valamelyest jobb formát.
Forrás: Investor.hu