Elmenekült a kötvénykirály?

Vágólapra másolva!
Az év egyik legfontosabb kötvénypiaci eseményének tekinthető Bill Gross PIMCO-tól való távozása, ám a milliárd dolláros kérdés természetesen az, vajon mi lehetett ennek hátterében. Az amerikai hatóságok vizsgálata? A racionalitás vagy annak teljes hiánya?
Vágólapra másolva!

Kezdjük a tényekkel: Bill Gross pénteken bejelentette, ott hagyja az általa alapított PIMCO-t, és a Janus Capitalhoz igazol át. Ezzel kapcsolatban egy dolog kapásból szemet szúrhat: több mint 2 000 milliárd dollárt kezelő vállalattól távozik egy olyanért, mely ennél lényegesen kevesebbet kezel.

Minimális vagyon

Az már csak hab a tortán, hogy a Bill Gross által közvetlenül kezelt eszközök 300 milliárd dollárt tesznek ki, miközben a Morgan Stanley szerint legalább 500 milliárd dollár feletti vagyon sorsáról volt képes dönteni. Most azonban a Janus Global Unconstrained Bond Fund lesz majd Bill Gross alapja, ami alapvetően minimális vagyonnal bír. A lényeg tehát, hogy Bill Gross sokkal kisebb alapot fog kezelni.

Ha kicsi, akkor jó

Bill Gross is főként ezzel magyarázza a váltást, mondván egy kisebb alappal sokkal könnyebben érhet majd el nagyobb hozamokat az ügyfelek számára. Ennek főleg az állhat a hátterében, hogy egy több száz milliárd dolláros alappal már nagyon nehéz függetlenedni a piaci változásoktól, vagy éppen adott esetben felülteljesíteni azt. Alátámasztja ezt a PIMCO utóbbi időben látott teljesítménye is, a rossz hozamok miatt 2013-ban például több mint 40 milliárd dollár áramlott ki a Total Return névre keresztelt kötvényalapból, mely Bill Gross irányítása alatt állt.

Vizsgálatok

Az viszont már érdekesség, hogy éppen azután jelenti be Bill Gross a távozását, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatokat kezdeményeztek Bill Gross, a PIMCO, illetve a cégnél kezelt ETF-ekkel kapcsolatban. Bár aligha valószínű, hogy a hatóságok elől menekül a kötvénykirály, pusztán az időzítés semmiképpen sem vet jó fényt rá nézve.

Intő jel?

Sokan más szempontból közelítik meg Gross távozását, és a kötvénypiacra vonatkozóan próbálnak meg következtetéseket levonni. Ami tény, hogy a kötvénypiacok számára az utóbbi hónapok nem sikerülnek már annyira fényesen, Bill Gross pedig látszólag olyan, mintha még a csúcson akarna kiugrani a buliból. Ha ez így van, akkor aligha láthatunk fényes jövőt a kötvénypiacon a következő időkben.

Ez viszont nem biztos, hogy megfelelő megközelítés. Amennyiben ugyanis Bill Gross szerint a következő években nem várható majd jó kötvénypiaci környezet, akkor nem feltétlenül racionális döntés egy sokkal kisebb alaphoz tovább állni.

Évi 50 milliárd

Egyrészt azért, mert a Janus Capital vélhetően nem tud majd akkora fizetést (50 milliárd forint évente) kínálni Grossnak, mint amit a PIMCO-nál megkapott. Másrészt pedig talán azért, mert ha a mégis rosszul alakul majd a piac a következő években, akkor a PIMCO-nál kevesebb reputációs veszteség éri majd Grosst. Ha a kötvénypiac elgyengül, akkor Gross is könnyen foghatja majd arra esetleges rossz szereplését, ugyanez a Janus Capitalnál viszont már sokkal inkább kudarcnak számítana.

Az persze hozzátartozik a képhez, hogy egy esetleges gyenge kötvénypiaci környezetben még mindig nagyobb esély van a jó szereplésre egy kisebb alappal, így ha Gross továbbra is bízik magában, akkor ez is meghúzódhat a váltás mögött.

Van más is?

Hogy még bonyolultabb legyen a kép, azt is számításba kell venni, hogy Gross az általa alapított PIMCO-nál nem éppen a legkedveltebb személyek listáján szerepelt, ahogyan a nagytulajdonos Allianz sem biztos, hogy jó szemmel nézte az óriási tőkekivonást. Szintén fontos eleme lehet a váltásnak, hogy év elején a Gross utódjának tartott Mohamed el-Erian váratlanul lemondott pozíciójáról a PIMCO-nál, és szép számmal jöttek olyan hírek, miszerint a két szakembernek komoly ellentétei vannak egymással. Sőt, egyes források egyenesen arról beszéltek, hogy Gross már-már kezdi elveszíteni józan ítélőképességét, ez alapján pedig nem lehet kizárni, ha végül az Allianz felső vezetése elégelte meg Gross ténykedését.

A befektetők bizakodnak

Akármi is lehet pontosan a háttérben, a befektetők egyelőre inkább bizakodnak, amit jól szemléltet az is, hogy a Janus Capital árfolyama több mint 40 százalékot ugrott a hírre, míg az Allianzé 6 százalék felett esett a bejelentés után. A Janus Capital piaci kapitalizációja ezzel 2,1 milliárd dollárról 3 milliárdra ugrott, vagyis pusztán Gross érkezése miatt 900 millió dollárral ér többet a cég a befektetők szerint. Biztos, hogy ez indokolt?

A Janus Capital napi grafikonja (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ha a Janus Capitalnál látott 15-ös P/E rátát vesszük alapul, akkor azt kapjuk, hogy évente legalább 60 millió dollárral kell növelnie a nyereséget Gross érkezésének, ha indokolt árazást akarunk kapni. A Janusnál kezelt alapok nettó díja nagyjából 0,08-0,09 százalék körül ingadozik, ekkora nettó nyereséget ér a Janus Capital a nála kezelt eszközök után. Ebből az következik, hogy durva becsléssel közel 65 milliárd dolláros tőkebeáramlásnak kell következnie Gross érkezése után.

Az Allianz napi grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az Allianznál viszont ennél is nagyobb lehet a tőkemozgás, vagy jelen esetben a tőkekivonás. A fentihez hasonló módszer alapján, durva becsléssel közel 300-400 milliárdos csökkenést várnak a befektetők, ami igen jelentős részét tenné ki a több mint 2 000 milliárd dolláros eszközállománynak. Nem kizárt, hogy Bill Gross váltása képes ekkora tőkemozgást generálni a kötvénypiacon, ugyanakkor a fentiek alapján könnyen elképzelhető, hogy Gross nem tudja majd beváltani a hozzáfűzött reményeket, a következő évekre várt gyenge kötvénypiaci környezet pedig végül rajta is kifog.