A készpénz a legnépszerűbb

Vágólapra másolva!
Terjednek az érintés nélküli bankkártyák.
Vágólapra másolva!

Átrendeződés zajlik a kibocsátott bankkártyák terén: az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkező kártyák száma 22 százalékkal emelkedett 2014 második negyedévében, derül ki a Nemzeti Bank jelentéséből. Az emelkedésnek köszönhetően már a fizetési kártyák 30 százaléka (2,7 millió darab) használható így. Az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkező bolti terminálok száma 8 százalékkal nőtt, a közel 91 ezer darab terminál 42 százaléka már rendelkezik ezzel a funkcióval.

Virtuális kártyák

Az internetes kártyás fizetések terén nagyobb biztonságot nyújtó virtuális kártyák száma a korábbi időszakok gyors növekedése után a második negyedévben nem nőtt tovább, 630 ezer darab ilyen kártya van forgalomban. Emelkedett viszont az internetes elfogadóhelyek száma 12 százalékkal, így már több mint 5400 webáruházban lehet kártyával fizetni.

Népszerű a készpénz

2014 első félévében 168 milliószor vásároltunk kártyával, ez több mint háromszorosa a készpénzfelvételek számának. Értékben viszont még mindig közel két és félszer annyi pénzt veszünk fel, mint amennyit kártyával fizetünk ki. A belföldi kártyás fizetések 6800 forintos átlagértéke nem jelent emelkedést 2013 első félévéhez képest. A belföldi készpénzfelvételek átlagértékének emelkedése ezzel szemben tovább folytatódott, a közel 58 ezer forintos átlag 18 százalékkal magasabb a 2013. első félévi értéknél.