Gázvezetéket vett az állam magától

Vágólapra másolva!
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése - a kormányhatározatnak megfelelően - döntött a Magyar Gáz Tranzit Zrt. 49,98 százalékos tulajdoni hányadának értékesítéséről. Az MVM részesedését a magyar-szlovák földgázvezeték építéséért és üzemeltetéséért felelő társaságban az állam vásárolja meg, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 3,75 milliárd forintot fizet érte. A rendszerüzemeltetői tanúsítás megszerzésével a Magyar Gáz Tranzit megkezdheti a kereskedelmi üzemet az EU harmadik energiacsomagjával összhangban.Lengyelországtól Horvátországig A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós észak-déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít a nemzeti földgázvezeték rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig. Az új, kétirányú, magyar-szlovák nagynyomású összekötő földgázszállító vezeték 111 kilométer hosszú, az éves szállítási kapacitása szlovák-magyar irányban évi mintegy 4 milliárd köbméter, magyar-szlovák irányban pedig körülbelül 1,6 milliárd köbméter lesz. A vezeték a magyar földgázszállító rendszert köti össze a szlovákkal, két végpontja Vecsés, illetve a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce).Részben az EU fizetiA beruházás teljes összege mintegy 150 millió euró, az összeg egy részét az Európai Unió állja. A Magyar Fejlesztési Bank is részt vett a beruházás finanszírozásában: 2012 júliusában az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel.
Vágólapra másolva!

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése - a kormányhatározatnak megfelelően - döntött a Magyar Gáz Tranzit Zrt. 49,98 százalékos tulajdoni hányadának értékesítéséről. Az MVM részesedését a magyar-szlovák földgázvezeték építéséért és üzemeltetéséért felelő társaságban az állam vásárolja meg, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 3,75 milliárd forintot fizet érte. A rendszerüzemeltetői tanúsítás megszerzésével a Magyar Gáz Tranzit megkezdheti a kereskedelmi üzemet az EU harmadik energiacsomagjával összhangban.

Lengyelországtól Horvátországig

A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós észak-déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít a nemzeti földgázvezeték rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig. Az új, kétirányú, magyar-szlovák nagynyomású összekötő földgázszállító vezeték 111 kilométer hosszú, az éves szállítási kapacitása szlovák-magyar irányban évi mintegy 4 milliárd köbméter, magyar-szlovák irányban pedig körülbelül 1,6 milliárd köbméter lesz. A vezeték a magyar földgázszállító rendszert köti össze a szlovákkal, két végpontja Vecsés, illetve a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce).

Részben az EU fizeti

A beruházás teljes összege mintegy 150 millió euró, az összeg egy részét az Európai Unió állja. A Magyar Fejlesztési Bank is részt vett a beruházás finanszírozásában: 2012 júliusában az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel.