A Közel-Kelet miatt esik az amerikai tőzsde?

Vágólapra másolva!
Augusztus eleje óta tartanak az USA újabb katonai akciói a Közel-Keleten. Ezzel párhuzamosan az amerikai tőzsdék teljesítményét mérő S&P 500 részvényindex is kisebb esést szenvedett el. Vajon milyen szoros az összefüggés a közel-keleti feszültségek fokozódása és az amerikai piacok teljesítménye között? 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben ismét kiújultak a harcok a Közel-Keleten. Az USA egyre aktívabban kapcsolódik be az ISIS elleni harcba, ami fokozza a feszültségeket.

Az USA augusztus eleji harcba lépése óta az S&P 500 részvényindex elmúlt hónapokban mutatott töretlen menetelése is kissé megakadt, és 2,1 százalékos esést szenvedett el. Ez alapján arra lehetne következtetni, hogy a közel-keleti háborús helyzet az amerikai tőzsdék teljesítményére is negatív hatással van.

Ennek eldöntésére érdemes megvizsgálni, hogy az S&P 500 vállalatainak bevételei mekkora részben származnak a Közel-Keletről. Az eredmény meglepő, mivel a régió csupán a nagycégek bevételeinek 1,9 százalékát adják, amivel a Közel-Kelet csak a hatodik helyet foglalja el a nyolc nagy régió között e tekintetben. Ennél kisebb szerep csak Óceániának és Afrikának jut.

S&P 500 vállalatainak bevételei régiónként Forrás: FactSet, Investor.hu

Az egyes vállalatok után a szakértők megvizsgálták azt is, milyen bevételi kitettséggel rendelkeznek az egyes szektorok és iparágak s Közel-Keleten. Arra az eredményre jutottak, hogy sem szektorális, sem pedig iparági szinten nincs nagy kitettség a térségből. Az egyes szektorok és iparágak bevételeinek mindössze 3-7 százaléka származik a térségből. A legnagyobb közel-keleti kitettséggel a dohányipar rendelkezik, ennek bevételeinek 6,5 százaléka származik onnan. Jól jelképezi, a kitettség mértékét a S&P 500 Élelmiszer és Dohány indexének alakulása, amely a katonai akció augusztus 8-i megkezdése óta folyamatos emelkedésben van.

S&P 500 napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ez alapján az mondható, hogy a közel-keleti háborús helyzet összességében gyenge szerepet játszhat az S&P 500 elmúlt hetekben mutatott esésében. Az amerikai vállalatok alacsony kitettséggel rendelkeznek abban a régióban, ahol az évek óta fennálló bizonytalan politikai helyzet is közrejátszhatott abban, hogy a Közel-Kelet kevésbé jelentős régióvá vált az amerikai vállalatok számára.