Nem nagyon jön össze nekünk ez az adósságcsökkentés

adósság
Az államháztartás "maastrichti" adóssága a GDP százalékában
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem beszélhetünk csökkenő államadósságról. Az MNB jelentése szerint a második negyedév végén 85 százalék volt az államháztartás konszolidált adóssága. Év végére ugyan 80 százalék alá süllyedhet ez a szám, de az sem lesz nagy eredmény a tavalyi 79,4 százalékhoz képest. 
Vágólapra másolva!

A 2014 március végi 84,5 százalékról 85 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére - jelentette be a Nemzeti Bank. Az államháztartás hiánya 296 milliárd forint volt a második negyedévben, ami az adott három havi GDP 3,9 százalékának megfelelő összeg. Az államháztartás névértéken számolt bruttó adóssága 25 437 milliárd forint volt, tehát 502 milliárddal nőtt a második negyedévben és 2352 milliárddal volt több, mint 2013 végén, amikor a GDP arányában 79,4 százalékon állt. A nettó hitelfelvétel 437 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot a második negyedévben.

Az államháztartás "maastrichti" adóssága a GDP százalékában Forrás: MNB

A gyenge forint sem tett jót

Az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 437 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte. Az államháztartás nettó (vagyis az állam követeléseivel csökkentett) tartozása 22841 milliárd forint, ez a GDP 76,3 százalékát teszi ki.

Betáraztunk, amikor jó volt a piac

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese elmondta, a piac rendkívül jó volt az első félévben ezért nagyobb állományban értékesítettek értékpapírt a szükségesnél. Ez azt jelenti, hogy adósságunk nagyobb arányban nött a szükségesnél, de ez fedezetet adhat majd a következő időszak finnanszírozására is. Később tehát nem kell állampapírt kibocsátani akkor, amikor az drágább lenne. Következő időszakban lejáró devizaadósságok fedezete is már megvolt ebben az időszakban, így az is növelte a számokat. Év végére Borbély László szerint az ország devizaadóssága kisebb lehet, mint a tavalyi.