Vágólapra másolva!
Remek formában volt a hazai részvényindex, miután a blue-chipeket zsákolták ma a befektetők. Nagy pluszt szedett össze a Mol, az OTP és a Magyar Telekom is, miközben Európában és Amerikában inkább szabadulnak a részvényektől a piaci szereplők.
Vágólapra másolva!
  • Remekül teljesített ma a magyar piac, mivel a BUX 1,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A BUX ezzel a legjobban teljesítő index volt a régióban és Európában is.
Forrás: Investor.hu

  • Ez elsősorban a blue-chipek menetelésének köszönhető, melyek közül a Magyar Telekom 1,7 százalékot erősödött a frekvenciatender eredményeire (359 forint).
  • Az OTP is jó formában volt a kedvzeő hangulatban, így 1,9 százalékos erősödéssel kissé korrigálta múlt heti nagy zuhanását (4065 forint). A Mol 1,6 százalékot emelkedett (12 190 forint), míg a Richter 0,1 százalékot erősödött (3909 forint).
  • Az európai tőzsdéken tovább adják a részvényeket, ami részben a hongkongi zavargásoknak tudható be. A piacokon 0,2-1,6 százalékos mínuszok láthatóak, amivel új, néhány havi mélypontra kerültek az indexek.
Forrás: Investor.hu

  • Amerikában is lefelé indultak el nyitás után az indexek, és 0,1-0,5 százalékos gyengülések láthatóak. A tengerentúli börzék ezzel a pénteki emelkedésüket korrigálják.
Forrás: Investor.hu

  • A délutáni amerikai makroadatok is inkább a borongósabb hangulatot erősítik. A függőben lévő lakásértékesítések 4,1 százalékkal estek vissza augusztusban éves alapon, holott a szakértők csak 1,4 százalékos csökkenésre számítottak éves alapon. A személyes jövedelmek a várt szerint 0,3 százalékkal tudtak bővülni augusztusban havi alapon.
  • A dollár folytatta erősödését a statisztikák után is, és 1,268 körül mozog az euróval szembeni árfolyama.
  • A dollár általános erősödése miatt a forint bő két és féléves mélypontot ütött ma az amerikai fizetőeszközzel szemben, mivel a 247-es szintet is megközelítette az árfolyama. Késő délután kissé lejjebb ereszkedett, 246 alá tért vissza a jegyzés. Az EURHUF árfolyama nem sokkal 312 alatt jár.
  • Az osztrák bankpapírok viszont ma sem voltak formában, a Raiffeisen 2,3 százalékkal, az Erste 1,6 százalékkal esett, amivel jelentős szerepet játszottak az ATX index lemaradásában. Az Erste ezzel 18 euró alatt, közel 2 éves mélypont közelébe került. Ennek oka elsősorban, hogy Európa szerte viszonylag gyengén szerepelnek a bankrészvények (az OTP kivételével). A Raiffeisen magyarországi leányának vezére pedig ma elmondta, hogy 200 millió eurós tőkeemelést fognak végrehajtani még idén a magyarországi egységnél.