Így érdemes elkezdeni befektetni!

Vágólapra másolva!
Sosem lehetünk elég idősek ahhoz, hogy elkezdjünk befektetni. Bár a befektetések világa elsőre ijesztőnek tűnhet, és lehet, hogy időnként úgy tűnik, mintha a befektetési szakértők idegen nyelven beszélnének, az alapok elsajátítására mindenki előtt ott a lehetőség. Megpróbáljuk összefoglalni, mik azok az alapvető dolgok, melyeket minden kezdő befektetőnek ismernie érdemes, mielőtt nekivág a pénzügyek világának.
Vágólapra másolva!

Alapelvek

Az első és legfontosabb szabály, hogy a bankszámlánk nem befektetés. Lehet, hogy pénzünkért kapunk kamatot, de ez általában kevesebb, mint 1-2 százalék és ezt a minimális hozamot az infláció könnyen nullára, vagy akár negatív értékre csökkentheti. A befektetés fontos célja, hogy az infláció mértékénél nagyobb profitot igyekezzünk elérni, ezért olyan befektetést próbáljunk választani, amivel ezt megvalósítva növelni tudjuk vagyonunkat.

A befektetés viszont mindig kockázattal jár, amellett, hogy van lehetőségünk pénzt keresni, a veszteség veszélye is fennáll. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb hozammal kecsegtet egy befektetés, az annál kockázatosabb, és ugyanúgy, minél biztonságosabb egy befektetés, annál kisebb hozamot várhatunk el érte.

Most pedig tekintsük át, milyen eszközökben lehet érdemes fialtatnunk a pénzünket.

Értékpapírok

Biztos mindenki hallott már értékpapírokról, amelyek magukban foglalják a részvényeket, a kötvényeket és minden hasonló eszközt. Az értékpapírokat két csoportra lehet bontani, hitelviszonyt kifejező értékpapírokra és tulajdonjogot kifejező értékpapírokra. A hitelviszonyt kifejező értékpapírok közé tartoznak a kötvények, a tulajdonjogot kifejezők közé pedig a részvények.

A részvények egy vállalatban meglévő tulajdont jelképeznek, így ha részvényt veszünk, akkor valójában egy létező vállalat apró részletét szerezzük meg. A részvények árfolyama így nagyban függ a vállalat teljesítményétől és jövőbeli kilátásaitól, és ennek következtében sokkal változékonyabb az árfolyama (volatilisebb) a kötvényekénél. Ennek következtében részvényekkel nagyobb hozamokat (és veszteségeket) érhetünk el, mint a kötvényekkel, vagy más befektetési eszközökkel.

Forrás: 123rf.com

A részvényeket tőzsdéken kereskedik, az USA főbb tőzsdéi a New York Stock Exchange (NYSE) és a Nasdaq, a magyar tőzsde pedig a Budapesti Értéktőzsde. Az egyes tőzsdéken jegyzett értékpapírok teljesítményét részvényindexek mutatják, ilyen például az amerikai S&P 500 vagy a magyar BUX.

Ha egy kötvényt veszünk, valójában egy kis mennyiségű pénzt adunk egy szervezetnek, mint például az állam vagy egy vállalat. Ez a szervezet a kölcsönt meghatározott időn belül és meghatározott kamattal később visszaadja nekünk. A kötvényekkel a részvényektől eltérő módon kereskednek, így nem léteznek kötvény tőzsdék, de léteznek olyan honlapok, ahol ezeknek az árfolyamát követni lehet.

Ha valaki befektetéseinél csak egy eszközbe teszi pénzét, akkor teljesen annak változásainak van kitéve, ezért mindig több eszközbe érdemes tenni a vagyonunkat. A kockázat így előállított szétosztását diverzifikációnak nevezik. Nagyon sok vélemény létezik arról, mennyire érdemes diverzifikálni a portfóliónkat, de a többség egyetért abban, hogy befektetéseinket egy eszközben tartani nem túl bölcs döntés.

A költségek

A befektetés sosincs ingyen. Ha egy befektetési vállalkozáshoz visszük a megtakarításunkat, jellemzően különböző díjakat kell fizetnünk. Szerencsére nem kell minden részvényt egyenként összeválogatnunk és így nem kell minden egyes tranzakció költségét egyenként kifizetnünk.

A költségeinket azonban jelentősen csökkenthetjük, ha befektetési alapokba vagy azok tőzsdén kereskedett formáiba, ETF-ekbe tesszük a tőkénket. Így anélkül diverzifikálhatjuk portfóliónkat, hogy minden egyes részvényt vagy kötvényt egyenként vettünk volna meg. A költséghatékonyságon kívül léteznek olyan alapok, az indexkövető alapok, amelyek egy adott tőzsde indexét, mint például az S&P 500-at követik le. Ezek főleg olyan befektetőknek ajánlott eszközök, akik abban hisznek, hogy a piacot nem lehet túlszárnyalni, és megelégednek a piaci hozamokkal.

Mi az az ETF?
Az ETF (Exchange Traded Funds) a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így árfolyama ugyanúgy mozog, kereskedése ugyanúgy működik, mint egy részvénynek. Emiatt a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Rendelkezik például árfolyamgrafikonnal, amelyre érvényesek a technikai elemzés elméletei, s adhatunk rá akár veszteségvágó, úgynevezett stop-loss megbízásokat is.
Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat. Részvényindex követő alapokon kívül még számtalan egyéb típusú ETF-et meg tudunk különböztetni (például kötvény- vagy nyersanyag ETF-ek).
Ezeknek az alapoknak a kereskedése viszonylag gyors, olcsó és egyszerű, és olyan stratégiákat is meg tudunk velük megvalósítani, melyek egy másik befektetési eszközzel nem, vagy csak nehezebben elérhetőek.

A befektetéseink másik költségét az adók jelentik, mivel ninden nyereség után meg kell fizetnünk a tőkenyereség adót. De ne felejtsük el, hogy ha befektetéseinket Tartós Befektetési Számlán 3-5 évig tartjuk, akkor jogosultak vagyunk adókedvezményre.

Néhány jó tanács

  • Minél korábban kezdünk befektetni, annál jobb. Fiatalon ugyanis még, ha veszítünk is némi pénzt, lesz időnk, hogy visszanyerjük azt addigra, amikor szükségünk lesz rá.
  • A felkapott részvények nem biztos, hogy nekünk valók. Mindig vannak olyan részvények, amelyek körül nagy a nyüzsgés, de senki nem garantálja, hogy ebből mi pénzt tudunk majd csinálni. Jobban tesszük, ha jól utánajárunk a cégeknek és a döntést csak a saját ítéleteinkre alapozva hozzuk meg.
  • A hosszú távú stratégiánknak semmi köze a napi árfolyamváltozásokhoz. Ha hosszabb távra fektetünk be és nem vagyunk profi befektetők, nem kell folyamatosan az árfolyamokat bújnunk.
  • Ha azért birtokolunk egy adott értékpapírt, mert érzelmileg kötődünk hozzá vagy a múltbeli teljesítménye alapján, nehezebben válhatunk meg tőle. Az értékpapírok csak annyira jók, amennyire jelenleg teljesítenek, ezért képesnek kell lennünk elengedni a gyengén teljesítőket.
  • Ne fektessünk be olyan pénzt, amire hamarosan szükségünk lehet. Ha rövid távon szükséged lesz a készpénzre, akkor azt ne fektesd be a részvény piacon. Vannak olyan szakértők, akik azt ajánlják, hogy ne fektessünk be olyan pénzt, amire a következő öt évben szükség lehet, mert ha a piac épp lefelé megy, nem lesz elég időnk, hogy visszagnyerjük azt a pénzt.
  • Senki nem tudja teljes bizonyossággal meghatározni az árfolyamok alakulását. A részvény múltbeli teljesítményéből kiindulva pedig soha nem jelezhetjük előre a jövőbeli árfolyam-alakulást.
  • Mindig van mit tanulni. Nagyon sokat kell tanulni a részvény piacról és nagyon nagy hiba, ha valaki csak azért szakértőnek hiszi magát, mert általánosságban okos és fogékony ember.
  • Nem kell mindent magad csinálni. Nem kell befektetési szakemberré válnod. Vannak pénzügyi tervezők és vagyon tanácsadók, sőt automatikus befektetési platformok is, hogy segítsenek minket.

Forrás: 123rf.com

Ha eldöntöttük, hogy öreg korunk anyagi biztonsága érdekében pénzünket befektetjük, az alapokról elindulva könnyen elsajátíthatjuk azt a tudást, amely segít nekünk eligazodni a pénzügyi világában. Szerencsére nem kell mindent magunknak csinálni, számos eszköz áll rendelkezésre, amely segítségével megkezdhetjük pénzünk gyarapítását.

A befektetésekhez az Investor.hu csapata is segítséget tud nyújtani. Többek között részt vehet ingyenes oktatásainkon, ha részletesebben is érdekli a téma, de ha maradt még kérdése, azt felteheti az alábbi űrlap segítségével is.