Nem lesz megszorítás, csak olcsó hűtő

hütő nyugdíjas
OAK BROOK - SEPTEMBER 24: Tina Crotzke looks inside a new Energy Star rated refrigerator at a Sears store September 24, 2010 in Oak Brook, Illinois. Illinois is using federal stimulus money to give shoppers up to a $250 instant rebate per qualifying appliance, which will be deducted at checkout. Frank Polich/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A jobboldali elemzők szerint is szükség lenne reformokra, hogy csökkenjenek az ország kiadásai. A bürokrácia csökkentésére viszont semmi nem utal. A héten elfogadták a bankok elszámolási törvényét, és olcsó hűtőt jelentettek be a nyugdíjasoknak. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

Nem lesznek megszorítások

Nem lesznek megszorítások, de a jobboldali elemzők is érzik, hogy szükség lenne reformokra. Hiszen igazából semmi fontosra nem költünk sokat, mégis sok a kiadás. Változás azonban nem látszik, a kormány növekedésből akarja elérni, hogy 45 százalék alá menjen az államháztartás kiadási oldala. A jegybank szerint a költségvetés is rendben van, a hiány idén 2,8 százalék lesz, jövőre pedig 2,6 százalékra mérséklődik szerintük. A KSH pedig 7,6 százalékos munkanélküliségi szintet jelentett a 2014 júniusa és augusztusa közé eső időszakra.

Nem adunk gázt Ukrajnának

Miközben Putyin Brüsszelt fenyegeti az Ukrajnával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás miatt, Magyarország is betesz a háború sújtotta országnak. Az MVM tájékoztatása szerint a magyar gáztározókat kell feltölteni, ezért nem tudunk több gázt Ukrajnába küldeni.

Az otthon melege = olcsó hűtő

Olcsóbb lehet a hűtő, fagyasztó a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak. Az állami támogatás októbertől lesz elérhető, maximum 35 ezer forinttal csökkenhet egy új, energiatakarékos készülék ára - jelentette be az Otthon melege programot a kormány.

Forrás: AFP/Frank Polich

Olcsó, de nincs annyi pénzünk

Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabbak az ingatlanárak. De míg itthon több mint hétévnyi bruttó bér kell egy új lakás megvásárlásához, Dániában kicsivel több mint két évet kell csak dolgozni érte.

Megregulázzák a bankokat

Jövőre már életbe is léphet a fair bankokról szóló törvény, azaz a fogyasztói hitelek új szabályozása - jelentette be Orbán Viktor. A bankokra záporozó össztűz egyébként sem csillapodik. Elég rosszul állnak a devizahiteles perekben. Az héten elfogadott elszámoltatási törvény pedig a bankok számára lehető legrosszabb feltételekkel írja elő a kártérítések kifizetését. A forintosításhoz szükséges devizát az MNB adja majd.

A devizahitelesek mellett az Alba takarék 13 ezer ügyfelét is kártalanítják, 12 milliárd forintot fizethet ki az OBA. Az MKB pedig biztosan állami kézbe kerül, a jegybank is rábólintott a tranzakcióra. Az Eximbank pénteken 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvényt értékesített.

Forrás: MTI/Marjai János

Norbi újra a tőzsdén

A jegybank jóváhagyta a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-nek a kibocsátási tájékoztató kiegészítésének közzétételét, így folytatódik a részvények forgalomba hozatala. Az értékesítést október 3-ig meghosszabbították.

Eladó

A Wizz Air tulajdonosai még csak tárgyaltak a Lufthansával, a Central Médiacsoport viszont már be is jelentette, hogy eladja a Profession.hu állásportálját a Ringier Axel Springer Media AG-nak. A hazai legnagyobb csokigyár bezárja nagykanizsai gyárát, így csak Pesten gyárt ezentúl a Bonbonetti.