Vágólapra másolva!
Eladói hullám söpört végig az amerikai tőzsdéken tegnap, melynek következtében a részvényindexek az elmúlt két hónap legnagyobb esését szenvedték el. A rossz hangulat Ázsiára is átterjedt, ahol szintén gyengélkednek a piacok, míg ezek után Európában kisebb mínuszokkal indulhat majd a kereskedés ma reggel. 
Vágólapra másolva!

USA: Megütötték a tőzsdéket

Komolyabb eladói hullám söpört végig tegnap az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 1,6 százalékot, a Dow Jones másfél százalékot, a Nasdaq pedig 1,9 százalékot zuhant, amivel az utóbbi két hónap legnagyobb napon belüli esését szenvedték el. Az S&P 500 így már az 50 napos mozgóátlag alá esett vissza. A kis- és közepes vállalatokat tömörítő Russell 2000-et is megütötték, mely 1,6 százalékot esett, ebben pedig a napokban a napi grafikonon formálódott halálkereszt jelzés is szerepet játszhatott.

Forrás: Investor.hu

A mélyrepülés többek között a tartós cikkek rendelésállományának augusztusi jelentős visszaesésének (-18,2%), az orosz-nyugati konfliktus éleződésének és a Közel-Keleten az ISIS elleni harcok fokozódásának tudható be a piaci szakértők szerint. Az iraki miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint az ISIS terrortámadásra készül a New York-i és párizsi metróvonalak ellen, ami fokozhatta az aggodalmakat a befektetők körében – írja a MarketWatch.

Nem kímélték tegnap a technológiai papírokat sem, az Apple (Nasdaq) 3,8 százalékot, a Google (Nasdaq) és a Yahoo (Nasdaq) 2,2-2,3 százalékot, a Twitter (NYSE) 2,9 százalékot zuhant. Az Apple-nél részben az új iOS8-as operációs rendszer problémái lehettek a kiváltó okai a zuhanásnak, és az alapvetően rossz részvénypiaci hangulatban ez az eladói hullám terjedhetett tovább a többi technológiai papír piacára.

A pocsék hangulatban a menedékszerepe miatt kedvelt arany felé kezdtek fordulni a befektetők. A nemesfém januári mélypontjai közeléből pattanva egészen 1228 dollárig is eljutott, ma reggel pedig 1223 dollárnál mozog. Az ezüst is drágul, 0,6 százalékos erősödésével 17,6 dollár felett található.

A részvénypiaci eladói hullám hatására nagyot ugrott a félelemindexeként elhíresült VIX-index. A mutató 17,9 százalékot emelkedett, amivel 15,6 pontig, másfél havi csúcsra ugrott.

Inkább előbb, mint később fog kamatot emelni a Fed – mondta el Richard Fisher, a Dallasi Fed elnöke. Fisher szerint az első kamatemelésre 2015 tavaszán kerülhet sor. Nyilatkozata a részvénypiaci rossz hangulatot erősíthette.

A vártnál magasabb profitot ért el a Nike (NYSE) az augusztussal végződő negyedévében. A sportszergyártó nettó eredménye egy év alatt 23 százalékkal, 962 millió dollárra nőtt. Ez részvényenként 1,09 dolláros nyereségnek felel meg (várt: 88 cent). A cég termékei iránt keresletnek nagy lökést tudott adni a nyári foci-világbajnokság, nagy részben ennek köszönhetőek a remek eredmények. A részvény 7,3 százalékot ugrott piaczárás után a hírekre, és új történelmi csúcson nyithat.

Feljavította a General Motors (NYSE) hitelbesorolását az S&P, így a minősítés a befektetésre ajánlott kategóriába került. A hitelminősítő részben az autógyártó európai eladásainak javulásával magyarázta a döntést. Emellett a vállalat erős készpénzhelyzete is pozitív tényező. A hírre fél százalékot erősödött a részvény piaczárás után, ugyanakkor normál kereskedési időben 2,3 százalékot esett az árfolyam.

ÁZSIA: Borongós a hangulat

Az amerikai tőzsdék zuhanása után Ázsiában is rossz a hangulat, a főbb indexek 0,1-1,3 százalékkal esnek. A leggyengébben az ausztrál S&P/ASX 200 teljesít 1,3 százalékos esésével, míg a Nikkei hétéves csúcsáról ereszkedik lejjebb (-0,8%). Egyedül a kínai Shanghai Composite képes minimális emelkedésre.

Augusztusban 3,3 százalékos volt a japán éves alapú infláció, ami megfelelt a várakozásoknak. Az élelmiszerárak nélkül számított infláció viszont csak 3,1 százalékos értéket mutatott a várt 3,2 százalék helyett. A jen gyengüléssel reagált a statisztikákra, és 109 fölött mozog a dollárral szembeni árfolyama

Forrás: Investor.hu