Kivonul Nagykanizsáról az ukrán államfő csokigyára

Vágólapra másolva!
Decembertől nem termel a Bonbonetti nagykanizsai gyára. A Petro Porosenko ukrán államfő érdekeltségében álló cég Budapestre húzódik vissza. A nagykanizsai gyár sorsa még nem dőlt el véglegesen.
Vágólapra másolva!

Megszünteti nagykanizsai gyártását a Petro Porosenko ukrán államfő érdekeltségében álló Bonbonetti, az édesipari társaság üzemében 60 fős létszámleépítést jelentettek be. Decemberben meg is szűnik a termelés Nagykanizsán – írja a Népszabadság. A lapnak Sánta Sándor vezérigazgató nem cáfolta a hírt. Szerinte a gyártás jelentős része budapesti gyárukba kerül, egyes gépsorokat már át is telepítettek a fővárosi üzembe.

Sánta Sándor a hatékonyság növelésének kényszerével indokolta a lépést. Szerinte cégcsoportjuk az utolsó olyan édesipari gyártó Magyarországon, amelynek nagy kapacitású gyára van az országban, és meghatározó márkákat gyárt. Több megoldáson is gondolkodnak a nagykanizsai üzem jövőjével kapcsolatban, és olyat részesítenének előnyben, amelynek eredményeként megmaradna a helyi gyártás.

Valakit érdekel a gyár

A magyarországi fejlemények nem állnak összefüggésben az ukrán anyacég, a Viktor Porosenko érdekeltségében álló Roshen problémáival az orosz piacon. Ezek ugyan alapvetően nem rendítik meg az európai, amerikai és kanadai piacokkal is rendelkező céget, de azért komoly bevételkiesést okoznak.

Volna egy befektető, aki vevője lehet a gyárnak. Részleteket azonban nem közölt Géczi László, aki nem édesipari vállalkozásokban érdekelt. Annyit elárult: banki hitelek és uniós támogatás felhasználásával biztosítaná a termelés fenntartását, a dolgozók további foglalkoztatását – olvasható a Népszabadságban.