Hogyan érdemes befektetést választani?

Vágólapra másolva!
Sokan tévesen úgy gondolják, hogy az ETF-ek és a részvények közötti választás csupán személyes preferenciák kérdése. Ám ahogy arra Doug Sandler, a RiverFront Investment Group vezető részvényelemzője felhívja a figyelmet, a kérdést néhány egyszerű számítás elvégzésével könnyen el lehet dönteni. Szerencsére nem kell hozzá matematikusi diploma, elég, ha kicsit gondolkodunk.
Vágólapra másolva!

Mik is azok az ETF-ek?
Az elnevezés az angol exchange traded fund szóösszetételből következik, amit úgy lehetne magyarra fordítani, hogy tőzsdén kereskedett befektetési alap. Ezek az alapok is megadott befektetési politika szerint fektetik be a befektetők pénzét, komplett portfóliókat képezve. Az ETF befektetési jegyeit a hétköznapi befektetési alapoktól eltérően folyamatosan adják-veszik a tőzsdéken, ennek köszönhetően nem csak naponta egyszer kapunk információt az árfolyamukról, hanem folyamatosan, hiszen az a kereskedésnek köszönhetően, állandóan változik. A legnehezebb azt eldönteni, hogy milyen esetben vásároljunk részvényeket és mikor vegyünk ETF-et?

A döntés
Amikor már tudjuk, melyik iparág vállalataiba szeretnénk invesztálni, a nagy kérdés, hogy egyes részvények vagy egy ETF vásárlása kifizetődőbb számunkra. Ekkor érdemes annak utánajárni, hogy a kinézett iparág egészének a volatilitása hogyan viszonyul az azt alkotó részvények kilengéseinek nagyságához. Gonduljunk csak bele: ha egy iparágon belül az egyedi részvények igen nagy kilengéseket mutatnak, nagyobbakat, mint az iparág átlaga, akkor azok vásárlása jelentősebb kockázatokat hordoz a befektetőknek. Ilyen esetben kisebb kockázatot vállalunk azzal, ha mondjuk az iparág egészének folyamatait lekövető ETF-et vásárolunk.

Egy szemléletes példa
Nézzük, hogy megy mindez a gyakorlatban! A biotechnológiai iparágon belül az egyedi részvények igen nagy hektikusságot szoktak mutatni, amelyben egyes vállalatok bukásának esélye azért hatalmas, mert az számos okból bekövetkezhet: a szabályozás megváltozása, pénzhiány, vagy akár a fő tudósaik távozása miatt is. A biotechnológiai ipar egésze mégis vonzó a befektetők számára. Hogy miért? Azért, mert a sok vesztes cég mellett van néhány olyan, ami viszont nagyot nyer. Ezek a győztesek segítik elő azt, hogy egy-egy biotechnológiai ETF még úgy is pozitív hozamot tud biztosítani, hogy tartalmaz vesztes vállalatokat. A nyertesek által termelt hozam ugyanis bőven a vesztesek által elveszített mértéke fölött lehet. Jól szemlélteti mindezt a NASDAQ-on jegyzett Affymetrix Inc. biotechnológiai vállalat részvényének és az ott jegyzett biotechnológiai cégek részvényeiből képzett iShares Nasdaq Biotechnology ETF árfolyamának elmúlt 3 havi alakulása.

iShares NASDAQ Biotechnology napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Látható, hogy bár az Affymetrix papírjai nagyot zuhantak, az iparág éppen jól teljesítő vállalatainak hozama mégis felfelé tudja vinni a biotech cégeket leképező ETF árfolyamát.

Affymetrix napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Még egy kis segítség
Plusz segítséget jelent a döntésben, ha összehasonlítjuk az iparág medián teljesítményét az átlagos teljesítményével. Lehet, hogy elsőre ez kicsit bonyolultnak tűnik, de valójában egyáltalán nem az. Lássuk, mit jelent a medián teljesítmény: értékét úgy kapjuk meg, hogy hozamuk nagysága szerint sorba rendezzük az egyes vállalatokat, így a középen álló érték maga a medián. A medián tehát az a hozam, aminél ugyanannyi vállalat teljesít jobban, mint ahány rosszabbul.

Ezek után nézzük az átlagot! Az átlag hozamot úgy kapjuk meg, hogy az összes vállalt hozamnagyságot összeadjuk és ezt elosztjuk a vállalatok számával. A mediánnál tehát csak a sorrend számít, az átlagnál pedig csak a nagyság. Ha ez a két érték közel van egymáshoz, abból az következik, hogy hiába van nagy hektikusság, annak mégis nagy az esélye, hogy közel átlagos hozamot kapjunk. Ha viszont nagy köztük a különbség, akkor sokkal kisebb eséllyel tudjuk elérni az átlagos hozamot, veszélyesebb tehát egyedi részvényekben utazni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A biotechnológiaihoz hasonló iparágakban a medián messze az átlag alatt van, így a felülteljesítő vállalatok megtalálásának esélye egészen alacsony. Az ilyen iparágakban tehát sokkal jobban tesszük, ha az egyedi részvények helyett az egész iparág mozgását leképező ETF-eket választjuk. Ezzel ellentétben viszont, ha a medián az átlag közelében, vagy fölötte helyezkedik el, az egyedi részvények vásárlása tűnik a jobb választásnak.

Jól látható tehát, hogy nem mindig a személyes preferenciákon múlik a döntés. Sok esetben megvannak azok az egyszerű fogások, amiket betartva csökkenteni tudjuk befektetésünk várható veszteségének kockázatát. Manapság már szinte minden iparágra és térségre kapható ETF, az ismerkedésre tökéletesen lehetőséget nyújt az Investor Trader felülete is, ahol számos ETF közül válogathatunk.