Újabb eljárást indít Brüsszel Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság a magyar patikaszabályozás ügyében, miközben második szakaszába lép a vasúti közlekedés biztonságáról szóló irányelv megsértése miatt indult eljárás.
Vágólapra másolva!

Hivatalos felszólító levelet küldött csütörtökön a magyar kormánynak az Európai Bizottság a patikaszabályozás miatt, amelynek több rendelkezése is ellentétes az érvényes uniós belső piaci szabályokkal a testület megítélése szerint – értesült megbízható forrásból a BruxInfo.

A hivatalos levél kiküldése a kötelezettségszegési eljárás megindítását jelenti. A Bizottság már hosszabb ideje folytatott levelezést a magyar hatóságokkal a patikatörvény kapcsán, amelynek a gyógyszertárakban való tulajdonszerzésre vonatkozó részeit ítélte aggályosnak.

Nincs közlemény

Az eljárás elindításáról nem adott ki közleményt a Bizottság, amely újabban nem kommunikálja ezt a jogi aktust. Az információ ugyanakkor néhány napon belül megjelenik a belső piaci főigazgatóság honlapján.

Vizsgálják a vasúti biztonságot is

A Bizottság egy másik döntésével második szakaszba léptette csütörtökön a 2014 februárjában indított kötelezettségi eljárást hazánkkal szemben a vasúti közlekedés biztonságára vonatkozó uniós rendelkezések nem megfelelő átvétele miatt.

A testület elsősorban a nemzeti vasúti biztonsági hatóság függetlenségének és az uniós jogban előírt hatásköreinek korlátozását kéri számon a magyar hatóságoktól, amelyeknek két hónapjuk van a válaszadásra. Ha ez nem elégíti ki Brüsszelt, az Európai Bíróságon is landolhat az ügy.

A Bizottság által számon kért 2004-es uniós irányelv közös európai megközelítés honosít meg a vasúti biztonság terén.