Vágólapra másolva!
Szépen teljesített ma a forint, erősítve ezzel szerdai jó formáját, az euróval szembeni árfolyam már 310 környékén jár késő délután. A hazai tőzsdén viszont megint elbántak az OTP-vel, a bankpapír 3,5 százalékot esett.
Vágólapra másolva!
  • Szépen fokozatosan erősödött ma is a forint, azt követően, hogy már kedden is nagyobb előnyt tudott összeszedni. Ebben segítségére lehetett az MNB bejelentése is, hogy egy programmal segíti majd a devizahiteles elszámolásokban a bankokat, hogy megvédje a forintot a nagyobb kilengésektől. Így a forint kéthavi csúcsra ért az euróval szemben, és a késő délutáni órákban már 310 alá is leereszkedett.
  • Ebben persze az is benne van, hogy az euró gyengült, ugyanis a dollár/forint keresztárfolyam 242,1-nél van és nap közben inkább gyengült a magyar deviza a zöldhasúval szemben.
Az EURHUF árfolyam Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • Ma sem kímélték viszont az OTP-t, a bankpapír a keddi lejtmenetét folytatva ma is 3,5 százalékos zuhanást könyvelt el, és 4161 forinton zárt, az 50 napos mozgóátlaga alatt. Ez pedig technikai szemmel nem fest túl szépen.
  • A Magyar Telekomnak stagnálásra futotta (357 forint), míg a Richter 0,5 százalékkal gyengült (4026 forint), a Mol pedig végül egy százalékos pluszt hozott össze (12 225 forint).
  • A kispapírok közül a PannErgy szép forgalom mellett 3,2 százalékos pluszban 350 forinton zárt, CIG pedig 2,2 százalékkal feljebb, 232 forinton fejezte be a napot. Jól ment még az FHB-nak is,a kisebbik bankpapír 3 százalékot drágult (686 forint).
  • Délutánra megérkeztek a vevők a nyugat-európai piacokra, amit érdekes módon a vártnál gyengébb német makroadat válthatott ki. Németországból ugyanis gyenge konjunktúra-adat látott napvilágot. Az Ifo gazdasági hangulatindexe 104,7 pontra esett vissza szeptemberben az augusztusi 106,3 pontról (várt: 105,8 pont). A gazdasági kilátásokra vonatkozó al-index pedig 99,3 pontra csökkent (várt: 101,2 pont).
  • Ez pedig erősíti azt, hogy az EKB laza monetáris politikát kövessen és majd egy jelentősebb eszközvásárlási programot indítson útjára. Az euró gyengül is ma bár nem a ezekre a hírekre, hiszen az adat már délelőtt napvilágot látott, míg az EURUSD csak délután kezdett lejtmenetbe. Késő délután már 1,28 alatt jár.
  • Az európai börzék is 0,3-1 százalékos pluszba váltottak, míg a londoni tőzsde gyakorlatilag stagnál, a spanyol parkett viszont kisebb mínuszban van.
  • Jött még egy újlakás-értékesítési statisztika az USA-ból, ami szerint évesített alapon 504 ezer darab lakást adtak el, ami lényegesen jobb a várt 430 ezer darabnál. Ellenben az amerikai tőzsdék nem tudnak ebből erőt meríteni mindössze néhány tizedes pluszban állnak.