Ezzel segít az MNB a devizahitelek elszámolásánál

Vágólapra másolva!
Három milliárd eurós eszközkerettel segíti a Magyar Nemzeti Bank a lakossági devizahitelek elszámolását és kivezetését, jelentette be a jegybank. Céljuk, hogy a devizahitelek kivezetése ne befolyásolja lényegesen a forint árfolyamát.
Vágólapra másolva!
  • Az MNB programja október 13-tól áll a bankok rendelkezésére, és legalább 2015 márciusáig elérhető. A jegybank az árfolyamréssel, illetve az egyoldalú kamatemeléssel kapcsolatos banki elszámolások fedezéséhez 3 milliárd eurós keretösszeget határozott meg. Ezt a devizatartalékból bocsátja az MNB a bankok rendelkezésére.
  • Ebből az MNB legfeljebb 1 milliárd eurót kínál fel a feltétel nélküli ügyletekre, 2 milliárd eurót pedig a rövid külső adósság feltételes csökkentésre. Utóbbinak a felét kell rövid külső adósság törlesztésére felhasználni, a tényleges felhasználásig az a jegybanknál marad. Ha szükséges később az MNB módosítja a program nagyságát.
  • Ezt a programot azért hozza létre a jegybank, hogy a devizahiteles elszámolás, illetve a forintosítás során fellépő devizapiaci tranzakciók ne befolyásolják túlságosan a forint árfolyamát. Ugyanis, ha nem lépne be a jegybank, akkor a a devizahiteles elszámolás és a forintosítás is gyengítő hatással lenne a forint árfolyamára.
  • Az akció következtében bár a devizatartalék értelemszerűen csökken, annak mértéke még megfelelő marad, jelenleg 35,5 milliárd euró körüli a tartalék nagysága.
  • Az elszámolási törvénytervezet szerint a korábbi túlfizetést tőke-előtörlesztésként kell elszámolni, ami közel 1000 milliárd forintos összeget jelent, áll a jegybank közleményében. Viszont az MNB megjegyzi, hogy a bankok vesztesége ettől kisebb lehet, mert a nem-teljesítő hitelekre megképzett értékvesztés is csökken, és adóvisszatérítés is jár majd.
  • A hírekre a forint árfolyama nem reagált ma jelentősen, de tegnap és kora reggel közel kéthavi csúcsra erősödött az euróval szemben. Jelenleg 310,6 környékén van az EURHUF árfolyam.
Forrás: Investor.hu