Elszámolási képleteket vár a jegybank

CHF, svájci frank, HUF, forint
Vágólapra másolva!
A bankoknak be kell mutatniuk saját elszámolási képletüket az MNB-nek.
Vágólapra másolva!

A nyáron elfogadott első devizahiteles törvény alapján az árfolyamrés semmis, az ügyfeleknek visszajár az ilyen címen elvont pénz, és ennek kiszámítási módját a bankoknak szeptember 24-ig be kell nyújtaniuk az MNB-nek. Az MNB korábban közzétett egy iránymutatást a számításhoz, a parlament azonban éppen szerdán tárgyalja a második devizahiteles törvényt, amely az árfolyamrésen kívül az egyoldalú szerződésmódosítás miatt visszajáró összegekre is vonatkozik, ezeket együttesen, egyetlen képlet alapján számoltatja ki. Az elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását a jogszabály a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja, az MNB pedig korábban azt válaszolta, hogy a rendelet november elsején léphet életbe.

Egyetlen képletet vár az MNB Forrás: MTI/Kallos Bea

Egyeztetnek

A bankok a jegybank július végi módszertani iránymutatásának beküldésével teljesíthetik törvényi kötelezettségüket. A végleges elszámolást azonban a november elején megjelenő rendelet tartalmazza majd, ezzel kapcsolatban folyamatosan egyeztet az MNB a Magyar Bankszövetséggel és annak tagjaival.

Árfolyamrés

Az Országgyűlés várhatóan szerdán, szeptember 24-én fogadja el az elszámoltatási törvényt, amelynek egyes passzusai megváltoztatják az első devizahiteles törvény egyes rendelkezéseit, vagy hatályon kívül helyezik; ezek október 15-én lépnek hatályba. Ezért az MNB hangsúlyozza, hogy kizárólag az árfolyamrés semmissége miatti átszámítási módszertant kell beküldeniük szeptember 24-ig a pénzügyi intézményeknek, de az átszámítást október 24-ig nem kell elvégezniük.