Kína leggazdagabb embere az Alibaba alapítója

Alibaba, tőzsde
Alibaba founder Jack Ma waves as he leaves a hotel in Singapore on September 16, 2014. Ma was in the city to meet over 100 prospective institutional investors at a roadshow to promote Alibaba's upcoming initial public offering. AFP PHOTO / ROMEO GACAD
Vágólapra másolva!
Az Alibaba múlt heti tőzsdére vonulása után 18 milliárd jüannal gazdagodott Jack Ma, a cég alapítója. Tíz éve még csak három milliárdos volt Kínában, ma pedig már 354 van.
Vágólapra másolva!

Az 50 éves Jack Ma mintegy 150 milliárd jüanos (25 milliárd dollár) vagyonnal rendelkezik. A leggazdagabb kínai tavaly még csak a 29. helyen állt. Az Alibaba-alapító a lista élén az ingatlanpiacon vagyont szerzett Dalian Wanda cég vezérét, Vang Csien-lint váltja, akinek 24,2 milliárd dolláros vagyona idén már csak a második helyhez elegendő.

Van minek örülnie Forrás: AFP/Romeo Gacad

Változás történt a harmadik helyen is, ahonnan a Tencent technológiai óriás fejét, a 18,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Pony Ma-t az ötödik helyre taszította Li Ho-csün, a megújuló Hanergy energiaipari óriáscég vezetője, akinek vagyonát 20,8 milliárd dollárra teszik. A tavalyi második helyezett Cong Csing-hou, a Vahaha italipari vállalat vezetője a negyedik helyre csúszott.

Előretört az IT

A legvagyonosabb tíz ember közül öten az információtechnológiai iparág képviselői, ami az ágazat komoly előretörését mutatja. Korábban jellemzően ingatlanpiaci befektetők, illetve fogyasztói cikkeket gyártók uralták a listát.

Több kell, mint tavaly

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a tíz leggazdagabb közé, idén 7,4 milliárd dollárra volt szükség, ami 20 százalékkal több mint egy évvel korábban.