Vágólapra másolva!
Nincsenek nagy formában a héten az ameriaki piacok, a pénzügyminisztérium bejelentései pedig csak fokozzák az amúgy sem túl rózsás helyzetet.
Vágólapra másolva!

USA: Egyre távolabb a csúcsok

  • Folytatódott a lejtmenet tegnap az amerikai tőzsdéken, ahol a részvényindexek 0,4-0,7 százalékos mínuszban fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 és a Dow Jones tovább távolodott történelmi csúcsától, melyen túl a kis- és közepes kapitalizációjú vállalatok ismét gyengélkedtek. A Russell 2000 közel 1 százalékot esett, és másfél havi mélypontra került.
  • Az eurózóna PMI adatai után az USA beszerzési menedzserindexe (PMI) is a vártnál némileg gyengébben sikerült. A Markit által készített feldolgozóipari PMI szeptemberben 57,9 ponton stagnált (várt: 58 pont).
  • Megütötték azoknak a cégeknek a részvényeit, melyeket negatívan érintenek a pénzügyminisztérium hétfői intézkedései. A minisztérium azt próbálja megakadályozni, hogy az amerikai vállalatok külföldi cégek felvásárlásával alacsonyabb társasági adókulccsal rendelkező országokba helyezzék át adózási székhelyüket. A hírekre nagy mínuszt szedtek össze napközben az érintett társaságok, melyek zárásra kissé korrigálni tudták veszteségeiket. Az AbbVie 2 százalékot, a Burger King 2,7 százalékot, a Pfizer 0,4 százalékot esett.
  • Új felvásárlási célpontot talált a Pfizer. A gyógyszercég az Actavist kívánja bekebelezni, melyet meg is keresett ajánlatával. A Pfizer továbbra is rendületlenül keresi a terjeszkedési lehetőségeket, ami mögött továbbra is az adóoptimalizációs célok is meghúzódnak. Az Actavis bekebelezése révén ugyanis szintén ki tudná használni a különböző adózási kiskapukat a Pfizer, mely hasonló célokból "üldözi” az AstraZenecát.
  • Figyelmeztette az amerikai bankokat a Fed, hogy ha tovább növelik a magas kockázatú eszközök arányát a mérlegeikben, akkor több tőke tartására szólíthatják fel őket ezen eszközökkel szemben. A pénzintézetek idén már 411 milliárd dollár értékben adtak el ilyen magas kockázatú hiteleket, és hamarosan túlszárnyalhatják a tavalyi, rekordnak számító 696 milliárd dolláros értéket.
  • Nem működik tökéletesen az Apple iOS8 operációs rendszere, mivel a népszerű alkalmazások közül például a Dropbox és a Facebook is gyakran összeomlik használat közben a felhasználók szerint. Az Apple ennek ellenére jól teljesített tegnap, másfél százalékot erősödött, amivel előző napi esését korrigálta.
  • Teljesen bekebelezné japán leányvállalatát a Starbucks (Nasdaq). A kávézólánc a maradék 60,5 százalék, általa még nem birtokolt tulajdoni hányadot is megvenné a Starbucks Japanban, hogy így gyorsítsa fel terjeszkedését a japán piacon. A hírre a részvény nem mutatott jelentős elmozdulást piaczárás után, a normál kereskedési időben viszont 0,9 százalékot esett.

ÁZSIA: Vegyes mozgások a börzéken

  • Vegyes mozgásokat láthatunk ma az ázsiai tőzsdéken. Amíg a kínai Shanghai Composite 1,3 százalékkal, a hongkongi Hang Seng fél százalékkal emelkedett, addig a japán Nikkei csak 0,2 százalékos gyengülésre volt képes. Az ausztrál tőzsde kifejezetten gyengén teljesített, és 0,7 százalékot esett.