Kiadáscsökkentést tervez Varga Mihály

Vágólapra másolva!
Le kell faragni az állami kiadásokat ahhoz, hogy 2015-ben tartani lehessen a 3 százalékos hiánycélt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az adósságcsökkentés és a munkahelyteremtés továbbra is a kormány kiemelt céljai közé tartozik. A munkanélküliség problémáját hosszú távon csak az oldja meg, ha a cégek fejlesztenek, ehhez viszont az kell, hogy a bankok hitelezzenek.
Vágólapra másolva!

Fokozatosan a bruttó hazai termék (GDP) 45 százalékára kell csökkenteni az államháztartás kiadási oldalát, illetve szűkíteni az újraelosztás mértékét – számolt be terveiről a nemzetgazdasági miniszter. A kormány célja a fenntartható növekedés ütemének folyamatos emelése, ezzel párhuzamosan pedig a fiskális fegyelem, azaz hogy az államháztartási deficitet a ciklus egészében a GDP 3 százaléka alatt tartsák.

Átmeneti eszköz a közmunka

Magyarország élen jár az unióban a foglalkoztatás bővítésében – állította Varga Mihály azonban, a foglalkoztatottak száma azonban még mindig elmarad a Magyarországhoz hasonló népességszámú országokban, például a Svédországban, Portugáliában vagy Csehországban mérttől. Továbbra is cél a munkahelyek megtartása a járulékkedvezményeken keresztül a munkahelyvédelmi akció keretében, a közfoglalkoztatásra ugyanakkor továbbra is átmeneti eszközként tekint a kormány. Fontos, hogy az érintettek esélyt kapjanak a munkaerő-piacra való visszakerülésre. Jelenleg a közfoglalkoztatottak 8 százaléka talál munkát az elsődleges munkaerő-piacon.

A bankok hitelezzenek!

Hitelezés nélkül nincs beruházás, anélkül pedig nincs új munkahely – szögezte le a miniszter. A nemzetközi nagybankok hitelezési aktivitása 2008 ősze óta csökkent, míg a kisebb bankok, a hazai nagybankok és a takarékszövetkezetek hitelezési aktivitása bővülni tudott. "Mégiscsak van jelentősége, hogy Magyarországon hazai tulajdonú bankok vannak, vagy pedig külföldi tulajdonú bankok leányvállalatai" fogalmazott Varga Mihály. A kormány szeretné, ha a hazai kis- és közepes vállalkozások több hitellehetőséghez jutnának. Átmenetileg a kabinet az állami intézményeken keresztül bővítette a hitellehetőségeket, illetve elindult a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, de a hosszú távú cél az, hogy a kereskedelmi bankok hitelezzenek.

Uniós pénzből

A miniszter szerint fontos cél a beruházási ráta 20 százalék fölé emelése. Ehhez jelentős segítséget ad az uniós támogatások átszervezése és az, hogy a következő 7 éves időszakban a rendelkezésre álló források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítják majd.

Újraiparosítás

Az újraiparosítás továbbra is kiemelt szerepet tölt be a kormány gazdaságpolitikájában. Elsősorban az egészségipar, az elektronika, a logisztika, az élelmiszeripar és a járműipar, ezen belül az elektromobilitás erősítése területén szeretnének olyan munkahelyeket Magyarországra vonzani, amelyek tartósan itt is maradnak.

Adósságcsökkentés és hitelfelvétel

A jövőben folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósságot. Rugalmasnak kell lennie a kormánynak: ha olyan vonzó kamatígéret van, amely hosszú távon lehetővé teszi a kötvénykibocsátást, akkor azt ki kell használni jelentette ki a miniszter.