Vágólapra másolva!
Az IMF azt követeli Szerbiától, hogy jövőre öt százalékkal csökkentse a közszférában dolgozók számát. A nyugat-balkáni államban a munkanélküliség már most is 20 százalékos.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérésének egy részét a nyugdíjazásokkal megoldják, mondta Kori Udovicki. Az államigazgatási miniszter szerint Szerbiában az év végéig a megszokottnál többen mennek majd nyugdíjba. A nyugdíjba vonulók jelenlegi 2-2,5 százalékos aránya akár 3,9 százalékra is nőhet – tette hozzá a tárcavezető.

Elküldhetnek 25 ezer embert

Ha teljesítik az IMF feltételeit, 2015-ben további 25 ezer ember marad majd munka nélkül. A 7,3 milliós országban majdnem 700 ezer közalkalmazott dolgozik. A gazdasági megszorító intézkedéseket a kormányfő a múlt héten jelentette be: ez volt az IMF-fel való hároméves készenléti hitelről szóló tárgyalások megkezdésének feltétele.

Nyugdíj- és fizetéscsökkentés

A megszorító intézkedésektől azt reméli a belgrádi kormány, hogy megfékezheti a várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) 8,3 százalékát is elérő költségvetési hiány, valamint a 70 százalékot meghaladó GDP-arányos államadósság további növekedését.

Nehéz évek várnak a szerb nyugdíjasokra Forrás: AFP/Shah Marai

A megszorító intézkedések részeként a progresszív adózás után progresszív nyugdíjcsökkentést, valamint a fizetések mérséklését jelentette be a miniszterelnök. Gazdasági szakértők szerint viszont a tervezettnél szigorúbb csökkentésekre és legalább 100 ezer közalkalmazott elbocsátására lenne szükség.