Új formába öntik a Philipset

Philips
Vágólapra másolva!
Hatalmas átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben a mondhatni mindenki által jól ismert holland Philips társaság. A vállalat tevékenységi köre mára igencsak megcsappant, ráadásul egy friss bejelentés szerint úgy néz ki, hogy a jövőben a világítástechnikai részlegétől is megválna, amit alapvetően pozitívan fogadtak a befektetők.
Vágólapra másolva!

A mai befektetői és elemzői találkozón hivatalossá vált, hogy a Philips leválasztja világítástechnikai üzletágát. A vezérigazgató elmondása szerint a lépéssel két piacvezető céget hoznának a maga nemében, melyek egyaránt továbbvinnék a Philips márkanevet.

Egyáltalán nem számít újdonságnak, hogy egy cég világítástechnikai egységének leválasztása mellett teszi le a voksát. Emellett döntött ugyanis korábban a német Siemens is, amely tavaly júliusban vezette tőzsdére az Osramot. Utóbbi mintegy háromnegyed év alatt duplázta is az árfolyamát, igaz azóta mintegy 40 százalékot zuhant az árfolyama.

Egyes elemzői vélemények szerint előbb utóbb hasonló lépésre szánhatja el magát az amerikai General Electric is. Hivatalos információ azonban erről még nem látott napvilágot.

Osram napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Hasonló lépés a Philips esetében is előfordulhat, ugyanis a hollandok egyelőre még nem döntötték el, hogy milyen formában csökkentenék részesedésüket a világítástechnikai egységben. Az opciók között található a tőzsdei bevezetés is. Erről bővebb információval 2015-ben állhat elő a menedzsment.

A Philips a világítástechnikai egység leválasztása mellett összevonná megmaradó két üzletágát, mely háztartási, szépségápolási, illetve egészségügyi eszközök gyártásával foglalkozna. Utóbbi 2013-ben mintegy 15 milliárd eurós bevételre tett szert, csaknem kétszer annyira, mint a 8 milliárd eurós bevételt elérő világítástechnikai divízió. Eközben az egyik legnagyobb versenytárs, az Osram 5,1 milliárd eurós árbevételre tett szert 2013-ban.

Forrás: Philips, Investor.hu

A Philips a leválasztással egyébként a legprofitábilisabb egységeit kívánja megtartani. Ráadásul a szerkezetátalakítástól jövőre 100, míg 2016-ban 200 millió eurós megtakarítást várnak a Philipsnél. Az átszervezés költsége mintegy 50 millió euró lehet a 2014-16-os időszakban.

Forrás: Philips, Investor.hu

Jól indult a mai kereskedés a Philips számára, az árfolyam egészen a 200 napos mozgóátlagig felugrott, ahonnan piaczáráshoz közeledve sem tartózkodik igazán messze. A 3,4 százalékos emelkedéssel ráadásul a 23,8 eurónál lévő ellenállás fölé került a Philips, ami további pozitívumnak tekinthető azután, hogy augusztusban sikerült megtörnie a rövid távú csökkenő trendvonalat is.

Philips napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu