Bekeményített az USA kormánya

Vágólapra másolva!
A jövőben jóval nehezebb lesz kihasználniuk az adózási kiskapukat az amerikai vállalatoknak, miután tegnap az USA pénzügyminisztériuma az adóelkerülés megnehezítését célzó intézkedésekről döntött. A hírekre nagyot zuhant azoknak a cégeknek az árfolyama, melyeket ilyen-olyan módon érintenek a tegnapi döntések. 
Vágólapra másolva!

A vállalatok adófizetésének elkerülését megnehezítő intézkedésekről döntött tegnap az amerikai pénzügyminisztérium. Az intézkedések keretében például megtiltják az amerikai vállalatoknak, hogy egy külföldi cég felvásárlása után adózatlanul használhassák fel a leánycég eredményeit.

A pénzügyminisztérium indoklása szerint a "bekeményítésre" azért volt szükség, mert az utóbbi hónapokban számtalan amerikai vállalat használta ki az adózási kiskapukat. A tengerentúli társaságok jellemzően alacsonyabb adókulcsú országokban lévő vállalatokat vásároltak fel, ami után a bekebelezett céget kihasználva az így létrejött leányvállalat országába helyezték át adózási székhelyüket, így optimalizálva adózásukat.

Gondoljunk csak a Burger King nemrégiben végrehajtott tranzakciójára, melynek során a kanadai TIm Hortons kebelezték be, vagy gyógyszeriparban végbement számtalan felvásárlásra, melyek esetében az egyik fő mozgatórugú szintén az adóoptimalizálás ígérete volt. Többek között a Pfizer is emiatt üldözi az európai AstraZenecát, és az AbbVie is amiatt vásárolja fel az adóparadicsomnak számító Ír székhellyel rendelkező Shire-t.

Az amerikai pénzügyminisztérium már eddig sem nézte jó szemmel ezeket az ügyeskedéseket, és a napokban telhetett be náluk a pohár. Jack Lew pénzügyminiszter elmondása szerint a céljuk, hogy megállítsák az adóelkerülést célzó ügyleteket, és minél több adózási kiskaput zárjanak be az amerikai vállalatok előtt. Az új intézkedések révén jelentősen csökken az adózási székhely áthelyezésének lehetősége az amerikai cégek számára. Lew közölte, a döntések minden olyan tranzakciót érintenek, melyek hétfő éjfélig nem zárultak le.

A kormányzat bekeményítésének értelemszerűen ne örülnek az érintett cégek befektetői. Az új intézkedések ugyanis csökkentik a függőben lévő, vagy még le nem zárult felvásárlások létrejöttének az esélyét. A Shire és az AbbVie például több mint 6 százalékkal zuhan, mivel a kormány bekeményítése miatt a tető alá hozott, de még le nem zárult ügylet értéke jelentősen csökkent, mert a felek nem tudják kihasználni az adóoptimalizációs lehetőségeket.

Hasonló okokból esik az AstraZeneca 5 százalékkal, a Burger King 0,7 százalékkal, a Pfizer pedig 0,8 százalékkal.

Forrás: Investor.hu