Vágólapra másolva!
Pocsék formában vannak ma az ázsiai tőzsdék, melyeken 0,7-1,6 százalékos mínuszok alakultak ki. Ugyanakkor Amerikában pénteken nem volt egyértelmű irány, és a befektetők figyelmét az Alibaba tőzsdei debütálása köthette le. 
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Gyengélkednek a piacok

Rossz hangulatban telik a kereskedés az ázsiai tőzsdéken, ahol 0,7-1,6 százalékos mínuszok alakultak ki. A leggyengébben a kínai Shanghai Composite teljesít, mely nemrégiben ütött másfél éves csúcsáról ereszkedik lejjebb.

USA: Debütált az Alibaba

Hatalmas figyelem övezte az Alibaba (NYSE) első kereskedési napját pénteken. A kínai internetes óriás részvényei a 68 dolláros kibocsátási árfolyamról egészen 93,89 dollárig raliztak, így több mint 38 százalékos pluszban fejezték be a kereskedést. Ezzel együtt a 100 dolláros szint közeléből a kereskedés második felében visszacsorgott a papír.

Vegyesen zártak pénteken az amerikai részvényindexek, melyek közül a Dow Jones 0,1 százalékos emelkedés után új történelmi csúcsot és zárócsúcsot ütött. Az S&P 500 viszont 0,1 százalékos, a Nasdaq 0,3 százalékos mínuszt szedett össze. Az augusztusi leading indikátoron kívül fontos makroadat nem látott napvilágot pénteken, a befektetők figyelmét az Alibaba első tőzsdei napja köthette le elsősorban.

Augusztusban csupán 0,2 százalékkal emelkedett a Conference Board leading indikátora (várt: 0,4%). A különböző hangulatindexekből képzett mutató az USA gazdasági aktivitásának kisebb lassulásáról árulkodott, mivel júliusban még 1,1 százalékos volt az indikátor növekedése.

A Fitch megerősítette az USA legjobb, "AAA”-s adósbesorolását és annak stabil kilátásait. A hitelminősítő szerint az amerikai gazdasági növekedés erősebb a legtöbb fejlett ország GDP-bővülésénél, és várakozásuk szerint a Fed 2015 közepén kezdhet majd kamatemelésekbe.

Elhalasztja az Xbox One játékkonzolok piacra dobását Kínában a Microsoft (Nasdaq). Az eszközök most keddtől lehettek volna kaphatóak a kínai üzletekben, azonban az amerikai vállalat év végére tolta a bevezetésüket, nem indokolva a döntést. Kína a világ harmadik legnagyobb játékpiaca, és az ottani értékesítések megkezdése kulcsszerepet játszhatna abban, hogy az Xbox-ok eladásai felzárkózzanak a nagy rivális Sony PlayStation konzoljainak értékesítéséhez.