Nem várható a beruházások bővülése

Vágólapra másolva!
Csak a cégek harmada akar fejleszteni.
Vágólapra másolva!

Kismértékben emelkedett a nagyvállalatok beruházási hajlandósága, 31 százalékról 33 százalékra nőtt a magasabb beruházási értékkel számoló vállalatok aránya, derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi eredményeiből. Ugyanakkor a nagyvállalatok többsége továbbra sem tervez változtatást beruházásainak értékében, így nem várható a beruházások ugrásszerű bővülése. "A megvalósítandó beruházásoknál a cégek legnagyobb arányban technológiafejlesztésben gondolkodnak (29 százalék). Ezt követően a kapacitásbővítésre (18 százalék) és az értékesítés fejlesztésére (8 százalék) koncentrálnak a vállalatok" – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

Uniós pénzből

A vállalati hitelezés nagyarányú élénkülése egyelőre még várat magára. A kutatásban megkérdezett vállalatok a fejlesztések finanszírozását elsősorban belső forrásból tervezik megoldani, a hosszú lejáratú hitel és a lízing iránt csak enyhén növekvő keresletet prognosztizál a vállalati szektor. Emellett a várhatóan szeptember második felében megjelenő uniós pályázatok is fontos forrást jelenthetnek, mivel előre láthatóan az első kiírások témája éppen az eszközbeszerzés és telephelyfejlesztés lesz.

Budapest pesszimista

A cégek földrajzi elhelyezkedése nagymértékben befolyásolja a beruházási hajlandóságot. A legnagyobb fejlesztési kedv egyértelműen a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhető meg, náluk 37 százalékról 44 százalékra ugrott a nagyobb beruházási értékkel számoló vállalatok aránya. A keleti régióban 32-ről 39 százalékra emelkedett az adat. Ezzel szemben a budapesti vállalatok kevésbé optimisták, náluk 28-ról 26 százalékra csökkent a növekvő beruházással tervező cégek aránya.