Hidegzuhany az Oracle-nél

Vágólapra másolva!
Meglepetésre lemondott, Larry Ellison az Oracle társalapító-vezérigazgatója posztjáról, amire a részvényárfolyam is esésnek indult. Ebben persze szerepe lehetett annak is, hogy a társaság a vártnál gyengébb negyedéves eredményeket közölt.
Vágólapra másolva!
  • Meglepetésre lemondott az Oracle társ-alapító vezérigazgatója posztjáról, ami kétségeket ébresztett a részvényesekben a vállalat jövőjét illetően. Az árfolyam közel két százalékos mínuszba csúszott a hírekre.
  • Larry Ellison ugyan nem hagyja el a céget, hiszen marad elnök, illetve technológiai vezető (CTO), mégis a cég kormányzásáról való lemondása bizonytalanságot szülhet.
  • Helyette két új vezér lesz, a jelenleg is a cégnél elnöki szerepet betöltő Mark Hurd és Safra Catz. Catz volt a cég pénzügyi igatgatója, míg a Hurd az értékesítésért felelt. Bár maga a vezércsere nem feltétlenül jelent rosszat egy cégnél, annak hirtelensége miatt értékelhető inkább negatívan.
  • Persze a csökkenéssel reagáló részvényárfolyamban az is szerepet játszhatott, hogy az Oracle elvétette negyedéves eredményeivel az elemzői várakozásokat. Ugyanis tisztított egy részvényre eső profitja (EPS) 62 cent lett, holott a szakértők 64 centet prognosztizáltak. Ráadásul a bevétel is elvétette a várt 8,78 milliárd dolláros nagyságot, és csak 8,6 milliárd lett.
  • Vagyis úgy tűnik a cég egyelőre nem tud hatékonyan versenyre kelni a felhőszolgáltatások piacán, ahol kicsit megkésve indult el.
  • Egyébként legutóbbi negyedéves eredményével is elvétette a várakozásokat az Oracle, akkor 5 százalékot zuhnat a papír.
  • Kérdés, hogy a mai kereskedésben tovább esik-e a részvény, vagy inkább megnyugodnak a kedélyek, és inkább pozitívan értékeli a piac a változás szelét, amire talán már megérett az Oracle.