Kiszállhat a műanyag-bizniszből a Bayer

Vágólapra másolva!
Tőzsdére viheti, és így megválhat műanyaggyártó egységétől a Bayer. A hírre új történelmi csúcsra száguldott a német vállalat részvényeinek árfolyama. 
Vágólapra másolva!
  • Leválasztani készül műanyaggyártó részlegét Európa egyik legnagyobb gyógyszercége, a Bayer. A német vállalat független társaságként tőzsdére vinné az egységet, és így válna meg tőle.
  • A menedzsment döntését a lehetséges leválasztásról természetesen még a cég igazgatótanácsának is el kell fogadnia.
  • A Material-Science elnevezésű műanyag-ipari egység iránt már áprilisban is mutatkozott érdeklődés, akkor Németország egyik legnagyobb vegyipari cége, az Evonik neve reppent fel lehetséges vevőként.
  • A Bayer az utóbbi hónapokban döntött úgy, hogy fokozatosan eltávolodik vegyipartól, és inkább egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fő tevékenységének számító gyógyszeriparra és mezőgazdasági termesztéssel foglalkozó üzletágára.
  • A Bayer a lépéssel a nagy rivális Merckkel együtt valóban Európa utolsó, gyógyszer- és vegyipari konglomerátumává válna.
  • A leválasztás oka az lehet, hogy a műanyaggyártó egység jóval gyengébben teljesít a másik két üzletágnál. A Material-Science operatív marginja évek óta egyszámjegyű értéket mutat, miközben a gyógyszeripari és mezőgazdasági üzletág ennél jóval magasabb profitabilitás mellett működik. Ráadásul a leválasztásra kerülő egység árbevétele 2013 óta folyamatosan csökkent az utóbbi negyedévekben (az idei első negyedévet leszáímtva).
Forrás: Investor.hu

  • A romló eredményekkel rendelkező egység lehetséges leválasztását a befektetők is örömmel fogadják. A Bayer részvényei már 5 százalék feletti erősödést mutatnak, amivel új történelmi csúcsra ugrott az árfolyamuk.
Bayer napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu