Hatalmas port kavart a Bayer

Vágólapra másolva!
Óriási mozgolódást váltott ki a német piacon a Bayer bejelentése, miszerint a gyógyszergyártó leválasztaná a kevésbé profitábilis műanyagipari egységét. A hírre ugyanis új történelmi csúcsra húzták a papírt, ráadásul az optimizmusból a szektortárs Merck sem maradt ki.
Vágólapra másolva!

BAYER(Xetra): Csúcsra ugrott

A hírre hatalmasat ugrott a Bayer árfolyama, 106,6 euró közeléből egészen 111,8 euróig jutott el a gyógyszeripari részvény, ami friss történelmi csúcsnak számít. Ha kitart a lendület, akkor 114, illetve a 118 eurós szinteket is megcélozhatja a fontosabb Fibonaccik alapján.

Ráadásul ezt a kimenetelt erősíti, hogy a kitöréssel az elmúlt háromnegyed évben látott sávot is maga mögött hagyta az árfolyam. Egy ilyen alakzatból való kitörés esetén a sáv magasságával azonos mértékű emelkedést is produkálhat a Bayer, ami ugyebár a 118,6 eurós Fibonaccinál található.

Egy ilyen hatalmas mértékű emelkedést követően azonban gyakori a kisebb nagyobb korrekció. Így ha a 111,2 eurónál lévő 138,2-es Fibonacci-vonal alá is benézne az árfolyam, akkor akár a korábbi csúcsig is visszakorrigálhatna, ezzel betöltve a ma keletkezett rést. Egyébként ezt a kimenetelt erősíti az RSI túlvettsége is, igaz ennek ellenére ez még nem számít eladási jelzésnek.

A Bayer napi grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A korrekció kimeneteltét az is valószínűsíti, hogy az árfolyam rendületlenül emelkedett az elmúlt öt hét során. Ennek eredményeképpen pedig a Bayer 95 euró közeléből 111 euró fölé jutott el.

Mégis optimizmusra adhat okot a heti grafikon megjelent vételi jelzés, melyet az MACD küldött. Ráadásul ha kitart a hegymenet, akkor a soron következő komolyabb akadály a heti grafikon tanulsága szerint 116 euró körül lehet. Itt húzódik ugyanis a 2012 elején indult emelkedő trendcsatorna felső szára.

A Bayer heti grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

MERCK KGAA (Xetra): Ő sem adta a csúcsnál alább

Jó hatással volt a Bayer bejelentése szektortársára, a Merckre is, amely szintén új történelmi csúcsot állított fel a mai kereskedés során 68,9 euró közelében. Ha kitart a lendület, akkor a fontosabb Fibonacci-vonalak alapján akár 72, illetve 75 euró közelébe is emelkedhet az árfolyam.

A technikai képet az ronthatná el, ha a német gyógyszergyártó árfolyama nem tudna tartósan megragadni a 67,8 eurós szint felett. Ebbe az esetben akár a 65,4 eurós támaszig is visszacsúszhat a papír. Éppen ezért érdemes lehet figyelni a túlvett tartomány közelébe érkező RSI-t.

A Merck KGaA napi grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Bayerhez hasonló teljesítményt mutatott fel az elmúlt hetekben a Merck, ami alapján időszerű lenne egy korrekció. Ebben az esetben a 65 eurós triplatámaszra érdemes figyelni, melynek eleste igen pesszimista jel lenne a jövőt illetően.

Az összkép azonban még mindig kedvező, így pedig a jelenleg 73 euró közelében lévő emelkedő trendcsatorna tetejét is megcélozhatja az árfolyam. Bár nem tökéletes az alakzat, az elmúlt közel két évben szinte mindig igen fontos mérföldkőnek számított a papír életében.

A Merck KGaA heti grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu