Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom volt ma a nyerő a blue-chipek között, mivel a telekompapír 1 százalék feletti pluszt szedett össze. A BUX is erősödni tudott, csakúgy, mint az európai piacok, melyek jó hangulatban várják a Fed kamatdöntését. Amerikában már feszülten várják a fontos eseményt a befektetők, akik így ott kivárnak a vételekkel.
Vágólapra másolva!
  • A Magyar Telekom volt a legjobb formában ma a hazai börzén a blue-chipek közül. A telekompapír 1,3 százalékkal emelkedett (379 forint), elsősorban egy elemzői céláremelésnek köszönhetően.
  • A többi blue-chip vegyesen teljesített, a Mol 0,4 százalékot drágult (12 495 forint), amivel közel háromhavi csúcson zárt, a Richter pedig 0,3 százalékot gyengült (4085 forint). Az OTP erejéből viszont csak 0,1 százalékos emelkedére (4435 forint) futotta.
  • Ezek után a BUX végül 0,3 százalékos pluszban zárta a napot, amivel kissé lemaradt régiós társaitól.
  • A forint folytatja erősödését, és már 313 alatt mozog az euróval szembeni árfolyama. Legutóbb kéthete járt ilyen szinten a jegyzés. A dollárral szemben pedig 241,5-ig ereszkedett a forint.
  • Az európai tőzsdéken tart a jó hangulat, ami elsősorban a kínai élénkítő csomagnak, és a vártnál gyengébb amerikai inflációs adatoknak (melyek a kamatemelések későbbre tolódására vonatkozó spekulációkat erősítették) köszönhető.
  • Negatív inflációt rögzítettek augusztusban az USA-ban, a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek havi alapon, míg éves alapon a vártnál (1,9%) kisebb (1,7%) lett a növekedés. A hírekre gyengülni kezdett kicsit a dollár, az euróval szembeni jegyzések 1,2980-ig szúrtak fel, míg a bejelentés előtt 1,2960 alatt volt az EURUSD árfolyam. A háttérben az állhat, hogy a gyengébb inflációs adat későbbre tolhatja az amerikai kamatemelést
  • Az európai részvénypiacok 0,2-1,6 százalékos pluszokat szedtek össze, a legjobb formában az olasz FTSE/MIB és a spanyol IBEX index található. A londoni FTSE viszont kimarad a "buliból", és nem sokkal tegnapi záróértéke alatt mocorog.
  • Amerikában már inkább várakozó állásponton vannak a befektetők, mivel a Fed magyar idő szerint este 8-kor jelenti be kamatdöntő ülésének eredményét. A várakozások szerint további 10 milliárd dollárral csökkentenek majd a QE3 program keretösszegén, és fontosak lesznek a kamatemelésre vonatkozó lehetséges előrejelzések is. Emiatt a tengerentúli részvényindexek tegnapi záróértékeik körül, minimális pluszban mozognak. A Dow Jones-nak viszont ez is elég volt, ahhoz, hogy napon belüli új történelmi csúcsot állítson fel.
  • A Microsoft 0,5 százalékkal gyengül az osztalékemelés hírének ellenére, az Adidas viszont 3,7 százalékos pluszt mutat zárás előtt a cég körüli pletykákra.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu