Matolcsy: A jegybank küldetése a közjó szolgálata

Vágólapra másolva!
Függetlensége pedig nem cél, hanem eszköz. Bod Péter Ákosnak írt nyílt levelet.
Vágólapra másolva!

A jegybanktörvény alapos áttanulmányozását ajánlja nyílt levelében Matolcsy György Bod Péter Ákosnak, a Nemzeti Bank (MNB) volt elnökének, a Corvinus Egyetem tanszékvezetőjének. A jelenlegi jegybankelnök szerint a törvényből egyértelműen kiderül, hogy az MNB függetlensége "nem cél, hanem eszköz", a jegybank legfőbb küldetése a közjó szolgálata.

Mi a köz java?

Az ingatlanvásárlások, például a nagy múltú budapesti Eiffel Palace megvétele egyértelműen a közjót szolgálják, írja Matolcsy György, ezért tökéletesen összeegyeztethetőek az MNB törvényben lefektetett céljaival. A jelenlegi jegybankelnök azért fordul nyílt levélben elődjéhez, mert Bod Péter Ákos nyilatkozatban emelt kifogást az ingatlanvásárlások ellen.

Jó befektetés

A levélben Matolcsy György megismétli az MNB már korábban hangoztatott érvét, miszerint az Eiffel Palace-t jó áron vették meg, az irodaház üzemeltetése ráadásul befektetésnek sem utolsó, mivel az irodák nagy részét bérbeadják. A jegybankelnök arra is felhívja a figyelmet, hogy más külföldi jegybankok is szoktak ingatlanokat, irodaházakat és üdülőket vásárolni és fenntartani, ebben nincsen semmi különös.

Megtisztelő a levél

Bod Péter Ákos az Origónak azt mondta, megtisztelőnek tartja, hogy Matolcsy György levélben fordult hozzá. A leírtakat viszont nem akarta kommentálni: úgy véli, hogy a nyílt levél - bár ő a címzettje - a nagyközönségnek szól.

Fenntartja véleményét

A jegybanknak nem feladata, hogy ingatlanvásárlásokkal vagy más módon befektetéseket hajtson végre, ezt a véleményét továbbra is fenntartja az MNB volt elnöke. Igazán komoly problémája egyébként nem az ingatlanvásárlásokkal, hanem a jegybank 200 milliárdos oktatási programjával van, azzal szemben élesebb kritikát fogalmazott meg korábban. "Várom a következő levelet" - mondta Bod Péter Ákos.