Négyszáz év alatt újulna meg a lakásállomány

szigetelés, Fűtés, takarékoskodás, illusztráció
Budapest, 2010. október 7. Bárdos Zsolt, az Alternatív Energia Centrum munkatársa hőkamerás felvételeket készít egy családi házról. A hűvösebb idő beálltával egyre több ház és lakástulajdonos igényli, hogy az ingatlanjáról hőtérkép készüljön. A hőkamerás vizsgálat során készített hőtérkép pontosan megmutatja a hőszigetelés esetleges hibáit. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Nyolcvan százalékkal esett a lakásépítések száma az utóbbi években Magyarországon. Ha ez így marad, akkor a hazai lakásállomány csak 400 évente újulhat meg. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 ezer új lakást kellene építeni, de Magyarországon 2014 első felében 3265 új lakás épült fel.
Vágólapra másolva!

A Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetsége (MÉASZ) szerint, ahhoz hogy fellendüljön az új lakások piaca a kormánynak olcsóbb hitelt, áfavisszaigénylést és energetikai támogatásokat kell nyújtania. Míg Ausztriában ezer lakosra 4,56, Csehországban 2,72, addig Magyarországon csak 1,25 újonnan felépített ház jut.

Nincs mire várni

Szarka László a MÉASZ ügyvezetője az Origónak azt mondta: jól célzott ösztönző programokkal helyzetbe lehet hozni az építőipart. A MÉASZ szerint egyre sürgetőbb hogy a fiatalok, a nagycsaládosok és a külföldről hazaköltözők lakhatási gondja is megoldódjon. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a kormány otthonteremtési programját ősszel hozzák nyilvánosságra. Szarka László bízik abban, hogy javaslataikat a kormány használni fogja.

Energiatakarékos ingatlanok kellenek Forrás: MTI/Balaton József


A MÉASZ hat szakmai szervezettel közösen dolgozta ki az Új otthonteremtés címet viselő csomagját. Szarka László hozzátette: az építőiparnak nagy nehézséget okoz, hogy a huzamosabb ideje több tárcához tartozik az építőipar. Többek között a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek is elküldik terveiket.

A javaslat részletei
1., A Növekedési Hitel Program mintájára (vagy akár annak forrásából) 2,5 százalékos Új Otthonteremtési Hitel fix forintalapú jelzáloghitel biztosítása.

2., Részleges ÁFA-visszatérítés valamennyi számlával igazolt (telekár nélküli) új lakásépítési beruházásra. A jelenlegi 27 százalékos ÁFA értékéből 20 százalékos visszatérítése minden új lakóépületet építtető, vagy a tulajdonos számára. A nettó összeg 7 százaléka az államháztartásban marad. Ez az arány erőteljes adópolitikai és gazdaságfehérítési ösztönzőként segítené az új, minőségi lakóépületek építését.

3., Egyszeri 30 ezer forint/m2 ösztönző energetikai támogatás, lakásonként maximum 3 millió forint értékben az A, A+ és e feletti épületenergetikai szintű új lakóépületekre.

Kifehéredne az építőipar

A MÉASZ szerint, ha a kormány rábólint javaslataikra az idén épülő 8500 új lakást után jövőre már 10.370 új ingatlanba költözhetnének be az emberek. A szakmai szervezet számításai szerint a költségvetés bevétele 80 milliárd forintról 95 milliárd forintra nőne. Évente 22-32 százalék közötti növekedéssel kalkulálva 2020-ban már évente 40 ezer új lakás épülhet fel.

Fellendítenék a foglalkoztatást Fotó: Hirling Bálint - Origo

A kalkuláció szerint 120 ezer új munkahely jöhet létre, az állam pedig 270 milliárd forint többletbevételhez jutna, és az építőipar is kifehéredne. A többletbevételből 53 milliárd forintot tesz ki az áfa, míg az új munkahelyek utáni közteher befizetés 161 milliárd – tartalmazza a MÉASZ tanulmánya.