Nem működik a söralátét

Vágólapra másolva!
Több adózónak kellett kevesebb adót befizetnie 2013-ban, mint egy évvel korábban, az átlagos budapesti pedig majdnem kétszer annyit keresett, mint az átlagos Szabolcs megyei. Összességében csökkent a vállalkozások eredménye 2013-ban, a 184 milliárdos visszaesést elsősorban a bankszektor rossz teljesítménye okozta. Az adózás viszont nem lett egyszerűbb, kevesen tudták söralátéten bevallani az adójukat.
Vágólapra másolva!

A fővárosban 228.941 forint volt az átlag havi bruttó fizetés 2013-ban, Szabolcs megyében viszont csak 132.309 forint, derül ki a NAV 2013-as adataiból. A budapestieknek messze jobb dolguk volt, mint az ország többi részén élőknek: a második helyezett Pest megye átlaga is csak 189.554 forintra jött ki. Országos szinten 3,3 százalékkal emelkedtek a bérek 2012-höz képest.

Nem működött a söralátét

2013-ban csak 6,4 százalékkal nőtt 2012-höz képest azok száma, akik csökkentett adattartalmú önbevallást (ez lenne a söralátét, amin csak a jövedelem és a levont 16 százalékos SZJA szerepel) adtak be a NAV-nak. A söralátét már csak azért sem vált be, mert az adózók negyede vette igénybe a családi kedvezményt, ami megbonyolítja a bevallást. Többen voltak viszont 10 százalékkal, akik megbíztak az adóhatóságban, és az egyszerűsített bevallást választották.

Csökkent az adó

Összesen 38 milliárd forinttal kevesebb SZJA-t kellett befizetniük a munkavállalóknak az államkasszába, mint 2012-ben. 2013-ban 30.841-el több bevallás érkezett a NAV-hoz, a növekedés elsősorban annak tudható be, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek is kellett adót fizetniük, mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese.

A bankok rosszul állnak

Nőtt volna a vállalkozások adózás előtti eredménye, ha a bankszektorban nem történik jelentős visszaesés, tájékoztatott az elnökhelyettes. A mikro- a kis- és a közepes vállalkozások eredménye is javult a megelőző évhez képest, az egyéb vállalkozások kategóriájában viszont 250 milliárd forintos visszaesés volt, ezért elsősorban a bankszektor teljesítménye a felelős. A visszaesés annyira jelentős, hogy azt a többi vállalkozás sem tudta kompenzálni: összesen 184 milliárddal csökkent a vállalkozások eredménye.

Az államnál maradt

3,96 millió magánszemély nyilatkozhatott volna adója 1 százalékáról, de a korábbi tendenciáknak megfelelően ezt csak valamivel több, mint 2 millió tette meg. Az egyházak és a civil szervezetek összesen 12,12 milliárd forinton osztoztak, ami csak bő fele annak az összegnek, amit az adózók felajánlhattak volna, ha mindenki nyilatkozik. Az egyházak szűk 4, a civil szervezetek 7 milliárdot kaptak, és 1 milliárd jutott a Nemzeti Tehetség Programnak, ami kiemelt költségvetési előirányzatként fogadhatott felajánlásokat.